"Continutul creat in cadrul proiectului eRomania ar trebui pus la dispozitie sub cea mai deschisa licenta posibila, care ar permite oricarei persoane sau firme sa re-utilizeze continutul si sa-l imbunatateasca pe viitor" apreciaza Asociatia Pentru Tehnologie si Internet (APTI) intr-o scrisoare deschisa adresata catre ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu.
Referitor la initiativa Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale privind investitia de 500 de milioane de euro pentru proiectul de eGovernment romanesc, APTI propune Guvernului sa tina cont de o serie de principii de utilizare deschisa a resurselor, avand in vedere ca proiectul pentru dezvoltarea interactiunii cetatean-guvern este finantat din bani publici.
Printre principiile propuse de APTI se numara accesul deschis la intreg continutul creat in cadrul proiectului, disponibil pe Internet.
„ Banii publici trebuie folositi in interesul public. In ceea ce priveste continutul creat in cadrul acestui proiect, acesta ar trebui pus la dispozitie sub cea mai deschisa licenta posibila, care ar permite oricarei persoane sau firme sa re-utilizeze continutul si sa-l imbunatateasca pe viitor. Astfel proiectul va avea rezultate in scurt timp si va exercita un impact eficient pe viitor”, arata Asociatia in scrisoare.
„Proiectul eRomania vrea sa faca un portal eTurism. Noi credem ca tot continutul publicat in acest portal (ex: text, poze, filme etc.) trebuie sa fie pus sub o licenta deschisa, astfel incat Primaria Bucuresti sau firma Turism Romania SRL sau Popescu Ion sa poata sa-l copieze gratuit, sa-l traduca si sa-l publice din nou pe Internet sau intr-o brosura sau unde doreste, fara a cere acordul Guvernului”, exemplifica reprezentantii Asociatiei.
Un alt principiu enuntat de APTI se refera la publicarea tuturor datelor publice obtinute in cadrul unei activitati finantate cu bani publici intr-un format deschis (raw data) pe care sectorul privat si orice persoana interesata sa il poata reutiliza. A se vedea in acest sens activitatile din Marea Britanie (vezi data.gov.uk) initiate ca urmare a sfaturilor primite de la Sir Tim Berners-Lee. Poate nu suntem atat de bogati incat sa-l angajam pe domnul Tim Berners-Lee, dar suntem atat de inteligenti incat sa folosim gratuit sfaturile bune date altora. Datele existente si cele care vor fi colectate nu vor fi folosite decat intr-o proportie infima daca nu vor putea fi valorificate cu sprijinul tehnologiilor Web 3.0 (Semantic Web).
Exemplu: Datele de la ultimul recensamant trebuie facute publice sub o licenta deschisa. Asta ar permite Prefecturii Timisoara sa demonstreze ca este zona cu cei mai multi tineri din Romania. Ar permite firmei Turism Romania SRL sa faca o harta a minoritatilor aromane ce merita vizitate. Ar permite lui Popescu Ion sa faca o aplicatie care sa-l ajute sa identifice cea mai buna zona din Romania, pe criteriile proprii. Totul cu un program pe care orice programator mediu il poate scrie si care se "joaca" cu datele respective.
Intre principiile enuntate de Asociatia Pentru Tehnologie si Internet, referitoare la implementarea proiectului eRomania, se mai numara:
-Sa nu reinventam roata. In conditiile in care un continut ce ar trebui sa faca obiectul unei sectiuni din proiectul eRomania exista deja pe Internet, acesta ar trebui sa fie considerat ca un punct de plecare in noua sectiune. Daca acest continut este publicat sub o licenta deschisa, atunci ar fi obligatorie utilizarea sa in noul proiect. Recomandam utilizarea unei parti din suma alocata pentru proiectul eRomania pentru initiativele care deja au utilitate si contribuie la cultura digitala a Romaniei, incurajand astfel repartizarea mai buna a efortului de realizare si probabil scurtand si timpul de implementare/colectare la diverse nivele administrative si teritoriale.
Proiectul eRomania ar trebui sa faca o inventariere a aplicatiilor si continutului pus in prezent pe Internet de institutiile publice si posibila re-utilizare a acestuia, pentru a evita duplicarea eforturilor si marirea cheltuielilor.
Exemplu: Proiectul eRomania propune un portal eJustitie cu toate actele normative. Dar deja exista alte patru baze de date cu acte normative, facute din bani publici (Camera Deputatilor, Monitorul Oficial, Consiliul Legislativ, Ministerul Justitiei), plus alte baze de date cu continut similar realizate in sectorul privat.
- Toate formatele si standardele utilizate in cadrul proiectului eRomania pentru interactiunea cu alte institutii ale statului sau cu publicul larg trebuie sa fie deschise. In situatia existentei pe piata a unor standarde si formate pentru a caror utilizare nu trebuie platita nicio redeventa catre o companie sau terta parte, este esentiala folosirea acestora pentru a permite accesul oricarui cetatean in mod liber la informatiile publice sau la comunicarea cu institutiile statului.
Exemplu: Proiectul eRomania ar putea avea un formular-tip de notificare a taxei locale de parcare de domiciliu. Popescu Ion ar trebui sa poata sa trimita aceast forumular folosind un program gratuit.
- Toate programele de calculator dezvoltate din bani publici sa fie facute publice pe un site specializat (cum este pentru institutiile europeane site-ul osor.eu) si sub licente deschise, astfel incat sa permita re-utilizarea lor de catre alte administratii publice din Romania si modificarea lor fara a fi necesara angajarea aceleiasi firme. Licentierea deschisa ar trebui sa fie regula, iar pastrarea unei licente proprietar sa fie facuta doar atunci cand nu exista practic alta posibilitate.
Toate aplicatiile dezvoltate trebuie sa fie accesibile oricarui cetatean, fara a fi conditionate de folosirea unor softuri proprietare si/sau cumpararea unor servicii conexe. Toate aplicatiile dezvoltate trebuie sa implementeze metode deschise de interactionare. Aceasta ar insemna sa se mentioneze interfata necesara pentru accesul la aceste aplicatii, iar in cazul in care o asemenea interfata nu este disponibila, specificatiile tehnice necesare pentru a permite accesul unei aplicatii realizata de un tert.
Toate aplicatiile desktop realizate in cadrul proiectului trebuie sa ruleze la fel de bine pe principalele trei sisteme de operare folosite in Romania. (ex. Windows OS, Mac OS si GNU/Linux)
Toate aplicatiile web realizate in cadrul proiectului trebuie sa foloseasca doar standarde web deschise si sa functioneze in parametrii stabiliti (cu o deviatie acceptabila precizata) pe principalele browsere care au o cota relevanta de piata in Romania si respecta standardele W3C, iar cel putin unul poate fi procurat gratuit.(ex. Internet Explorer, Mozilla Firefox, Opera, Google Chrome).
Proiectul eRomania ar trebui sa accepte sa gazduiasca si aplicatii venite din partea sectorului privat, dezvoltate in afara finantarii, atata vreme cat sunt licentiate deschis si ofera detalii cu privire la cerintele de sistem si interfata folosita pentru a accesa aceste aplicatii.
Exemplu:Proiectul eRomania ar putea avea un modul de plata a taxei locale de parcare de domiciliu catre stat. Daca acest modul este creat de firma A SRL, pentru orice modificare a programului va trebui cel mai probabil angajata aceeasi firma. Daca acelasi modul este creat de B SRL si pus sub o licenta deschisa, atunci orice alta firma poate fi angajata in orice moment pentru modificarea sau actualizarea modulului. Mai mult, programatorul Popescu Ion poate sa vada cat de prost a fost scris si sa semnaleze acest lucru. Si mai mult, firma C SRL poate sa propuna un modul mai bun, construit pe banii firmei.
- Toate aplicatiile dezvoltate in cadrul proiectului eRomania trebuie sa respecte standardele de accesibilitate, care sa asigure accesul oricarui cetatean roman la continutul acestora, inclusiv a persoanelor cu dizabilitati.
Exemplu: Popescu Ion, care are o acuitate vizuala de numai 5%, trebuie sa aiba conditii egale de acces, la fel cu orice utilizator, la toate programele si continuturile create in cadrul eRomania.
-Sa nu concuram sectorul privat. Planul eRomania ar trebui sa se abtina de la construirea unor proiecte concurente cu cele deja dezvoltate de sectorul privat, cu exceptia cazului cand acestea din urma fie nu sunt disponibile public pe Internet, fie publicarea lor este limitata de conditiile unor licente restrictive.
Exemplu: Proiectul eRomania propune un portal al localitatilor. Dar un astfel de portal este deja inceput de ceva ani de un grup de voluntari entuziasti si disponibil pe Wikipedia Romania in mod gratuit si deschis. Noi credem ca guvernul ar trebui sa sustina acest proiect si nu sa finanteze ceva concurent.
Comentarii articol (0)