Licentele CC sunt niste modele de licente pentru dreptul de autor care permit creatorilor sa isi distribuie continutul original creat intr-un mod mai liberal decat ceea ce este acordat prin Legea dreptului de autor, dupa cum declara unul dintre initiatorii proiectului, Bogdan Manolea, director executiv al APTI.
“De exemplu daca ai o opera pe care vrei ca toata lumea sa o poata reproduce, doar in scop necomercial, fara a-ti cere acordul de fiecare data, poti selecta licenta CC dorita si sa o pui langa opera ta. Astfel, atunci cand cineva iti vede sigla CC BY-NC langa opera ta, o poate distribui fara a-ti mai cere acordul, asa cum cere legea dreptului de autor”, adauga Bogdan Manolea.
Astfel, orice creator de opere originale protejate de drept de autor poate folosi licentele CC, care sunt puse la dispozitie in mod gratuit. In Romania majoritatea celor care utilizeza licentele CC sunt bloggeri, fotografi sau alti autori. La nivel mondial, in martie 2007, peste 145 de milioane de opere erau licentiate pe internet sub licenta CC, potrivit informatiilor furnizate de Bogdan Manolea.
Adaptarea licentelor CC la legislatia si limba romana a fost posibila in baza unei intelegeri dintre organizatia CreativeCommons din SUA si Asociatia pentru Tehologie si Internet.
Din partea APTI, responsabilii de proiect au fost Bogdan Manolea si Stefan Gavrilescu, iar la traducerea licentei 3.0 au contribuit si Alin Popescu si Adela Danciu, toti fiind membri ai Asociatiei.
Licenta aflata in dezbatere publica se traduce in limba romana astfel: Atribuire Necomercial - Distribuire in Conditii Identice 3.0.
Proiectul privind Licenta Creative Commons 3.0 in limba romana poate fi vizualizat aici.
Comentariile si dezbaterile pe seama licentei pot fi exprimate pe lista de discutii cc-ro.
Comentarii articol (0)