avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drept de autor - utilizarea de imagini (fotografii, ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drept de autor - utilizarea de imagini (fotografii, desene) de pe internet

Bună ziua,
Aș dori să redactez o carte de exerciții pentru elevi și am nevoie de ilustrații. Sunt destule pe internet, însă știu că aș putea să încalc legea dreptului de autor.
Mă interesează să aflu dacă pot utiliza desenele (majoritatea apar pe mai multe site-uri) fără acordul celui care le-a realizat, în condițiile în care nu pot identifica autorul.
Este suficient să indic pagina de internet de pe care am preluat imaginea?
Ultima modificare: Joi, 18 Decembrie 2014
lara12, utilizator
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 13:51, 19 Decembrie 2014
Buna ziua! Daca aveti cum, puteti verifica daca acele imagini sunt in domeniul public sau sunt protejate de drepturile de autor. In tara noastra, protectia drepturilor de autor dureaza pe toata durata vietii autorului+ inca 70 de ani dupa moartea acestuia. Daca nu, incercati sa luati legatura cu autorii sau sa citati sursa intr-o nota de subsol sau in bibliografie.
o zi buna!
nu este suficient sa indicati pagina de internet a imaginii avand in vedere ca respectiva publicatie o realizati in scop comercial.

In cazul in care, respectiva imagine nu este licentiata pentru utilizarea publica, inclusiv utilizare comerciala, trebuie sa aveti drepturile de autor de la autorul imaginii, in caz contrar puteti fi parte in calitate de parat intr-un proces privind incalcarea dreptului de autor.
catre Consultant protectMark-

citarea in subsolul paginii a adresei de Internet nu are efecte similare cu citarea unui fragment dintr-o opera scrisa. Utilizarea pozei fara consimtamant in scop comercial atrage raspunderea civila care nu este inlaturata de citare.
Cred că cel mai bine e să le cumpăr. Între timp, am descoperit niște site-uri care se ocupă cu așa ceva. Vă mulțumesc tuturor pentru răspunsuri.
Wikimedia Commons ar fi o sursa de imagini care pot fi refolosite, pornind de la premiza ca cei care le-au incarcat acolo au facut-o in mod corect (lucru care nu poate fi garantat, ca sunt imagini sterse acolo dupa ani de zile de la incarcare pentru violarea drepturilor de autor).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi de autor - pliant referndum Madalina1000 Madalina1000 Am fotografiat un pliant pro-referendum familia tradiționala și l-am postat pe site-ul Wikipedia Commons. A fost propus pentru ștergere pe motiv că în ... (vezi toată discuția)
Drept de utilizare a imaginilor gãsite pe internet oanamv oanamv vreau sa construiesc un site care sa contina prezentarea de firme si branduri foarte cunoscute in intreaga lume. de asemenea sa cuprinda si un segment de ... (vezi toată discuția)
Fotografiile online gen "stock photos" CristianRH CristianRH Buna ziua. Am si eu o problema. Intentionez sa realizez o publicatie, care in continut va avea multe fotografii ( in general cu animale ). Pe orice site pe ... (vezi toată discuția)