Raspunsul specialistului:
Potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul intreruperii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, in special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare.
Intr-un atare caz este vorba de un „somaj tehnic”, evident cu caracter temporar.
Perioada suspendarii contractelor individuale de munca nu este limitata; ea va dura pana la incetarea cauzei care a determinat-o.
Angajatorul, fara nici o restrictie, stabileste de cand incepe suspendarea si cand se termina. Este fireasca aceasta solutie, intrucat art. 40 alin. (1), lit. a) din Codul muncii, reglementeaza dreptul angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii, ceea ce inseamna ca el are capacitatea legala de a intreprinde orice demers si de a adopta orice masura pe care le considera oportune in asigurarea bunului mers al afacerii.
Potrivit art. 81 lit. a) din acelasi Cod, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca. Aceste prevederi nu se aplica pentru inlocuirea unor salariati aflati in somaj tehnic, pentru ca ar dispare insasi cauza suspendarii. Daca angajatorul doreste sa incadreze salariati cu o mai buna pregatire sau cu una diferita, va trebui sa infiinteze noi locuri de munca iar in fisele de post noi sa precizeze aceste conditii diferite.
Deci, angajatorul nu va putea inlocui salariatii aflati in somaj tehnic cu pensionari (sau cu orice alte categorii) pe baza de contracte de colaborare sau contracte individuale de munca – ar insemna ca a disparut cauza suspendarii contractelor celor aflati in somaj tehnic, ceea ce duce la reluarea muncii de catre acestia si nu de catre alte persoane.
Specialistul nostru in dreptul muncii asteapta intrebarile tale pe adresa de mail: ana@anacioriciu.ro!
Comentarii articol (2)