Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, legislatia nationala de TVA a trebuit sa fie armonizata cu legislatia specifica aplicata la nivelul tuturor statelor membre. Astfel incat, odata cu 1 ianuarie 2007 in Romania nu au mai existat numai importuri si exporturi, ci si achizitii intracomunitare si livrari intracomunitare de bunuri. Iar de la 1 ianuarie 2010, au mai fost introduse si notiunile de servicii intracomunitare prestate sau primite.
Si astfel, ceea ce se dorea a fi simplificarea legislatiei nationale de TVA, a devenit in ultimii ani una dintre problemele cele mai mari are contabililor, care s-au trezit peste noapte cu o multime de obligatii de declarare pentru scopuri de TVA, cu alte reguli de recunoastere si de tratare a operatiunilor in ceea ce priveste taxa pe valoarea adaugata.
De aceea, ne-am propus ca astazi sa elucidam macar o parte dintre necunoscutele generate de aceste operatiuni intracomunitare. Dar sa le luam pe rand.
Inca de la inceput dorim sa subliniem faptul ca atunci cand aveti in fata o operatiune intracomunitara, trebuie in primul rand sa identificati daca aceasta se refera la o tranzactie cu bunuri sau una cu servicii. Desi poate parea un pas banal, este bine de stiut ca este unul esential, intrucat regulile de taxare valabile pentru operatiunile cu bunuri difera fundamental de cele ce constau in prestari de servicii.
Operatiuni cu bunuri vs. prestari de servicii
Vom discuta in cele ce urmeaza despre prima dintre categoriile de operatiuni intracomunitare, si anume cele ce reprezinta tranzactii cu bunuri. Legislatia de TVA face referire la acestea cu termenii de achizitii intracomunitare de bunuri, respectiv livrari intracomunitare de bunuri, transferuri sau non-transferuri.
In ceea ce priveste aceste operatiuni, trebuie sa aveti in vedere in primul rand traseul pe care sunt transportate bunurile ce fac obiectul operatiunii. Veti recunoaste imediat o astfel de operatiune intracomunitara, daca bunurile sunt transportate de pe teritoriul unui stat membru pe teritoriul altui stat membru.
Cum recunoasteti o livrare intracomunitare?
Urmand acest fir logic, veti intelege ca
o livrare intracomunitara de bunuri reprezinta o livrare de bunuri, care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
Spre exemplu, orice vanzare de bunuri transportate din Romania in Germania va fi considerata o livrare intracomunitara de bunuri in Romania (locul de unde pleaca transportul), daca acestea sunt expediate sau transportate de catre vanzator sau catre client ori de alta persoana in contul acestora.
Considerand ca aceste lucruri sunt deja cunoscute de catre cei mai multi dintre dumneavoastra, vom prezenta doar sumar tratamentul de TVA aplicabil intr-o astfel de situatie. Asadar, conform legislatiei de TVA in vigoare, o livrare intracomunitara de bunuri efectuata in Romania este considerata a fi scutita de TVA daca aceasta este efectuata catre o persoana care ii comunica furnizorului un cod valabil de inregistrare in scopuri de TVA, atribuit de autoritatile fiscale din alt stat membru. De asemenea, in scopul justificarii scutirii de TVA, furnizorul trebuie sa detina documentul de transport ce demonstreaza ca bunurile au fost efectiv transportate din Romania in celalalt stat membru.
In continuare, o astfel de operatiune va trebui declarata in decontul de TVA, precum si in declaratia recapitulativa 390 in luna in care s-a emis factura, dar nu mai tarziu de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care s-a efectuat livrarea bunurilor.
Atentie, declararea incorecta sau incompleta a livrarilor intracomunitare de bunuri in declaratia 390 reprezinta contraventie conform Codului de Procedura fiscala si se sanctioneaza cu 2% din valoarea tranzactiei declarata eronat sau nedeclarata.
Pentru mai multe detalii cu privire la cum se identifica si cum se procedeaza in cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, sau ce reprezinta si cum se trateaza serviciile intracomunitare din puct de vedere al TVA,
click aici.
De asemenea pentru un ajutor imediat cu privire stabilirea tratamentului fiscal pentru serviciile intracomunitare am creat
Ghidul de supravietuire in labirintul serviciilor intracomunitare.
Nou: A sosit timpul sa descoperi toate secretele TVA-ului, a sosit timpul sa participi la SMART Training-urile de fiscalitate Taxpedia.
Noile training-uri online Taxpedia te invata sa rezolvi rapid si inteligent atat problemele tale de TVA, cat si alte probleme de fiscalitate (impozite directe inclusiv inregistrari contabile). Numai sfaturi de incredere pe care sa le folosesti imediat in practica si aspecte de subtilitate, pe care nu le gasesti explicate cum trebuie in alta parte.
Cu ajutorul training-urilor iti vei actualiza cunostintele pentru a avea permanent siguranta deplina atunci cand faci inregistrarile contabile si sa depui fara teama declaratiile de TVA. Totul fara a pierde timp pe drum sau in trafic, ci chiar in fata propriului tau calculator.
Vezi ce contine agenda - Click aici!
Comentarii articol (4)