Reprezentantul FMI, Jeffrey Franks, a declarat ca Romania va primi urmatoarea transa de la FMI, de aproape 900 de milioane de euro, doar dupa ce Guvernul va pune in aplicare masurile de austeritate. Acesta a subliniat faptul ca Guvernul a ales si a enuntat un plan ambitios si dur de reducere drastica a cheltuielilor curente, in acelasi timp pastrand banii pentru investitie si protectie acordata populatiei sarace.
Pentru intreg anul 2010 prognozam o crestere in jur de zero sau negativa, care se va ridica la aproximativ 3,6% in 2011, spune seful misiuni FMI in Romania.
Am avut o recuperarea lenta a afectat conturile fiscale, deoarece veniturile bugetului au fost sub asteptari, in timp ce presiunile asupra cheltuielilor s-au intensificat. Fara alte masuri, deficitul fiscal ar creste la 9,1% din PIB in acest an si ar deveni nesustenabil, mai spune Franks.
Totodata, acesta a tinut sa sublinieze ca nu FMI-ul a impus planul de reducere a cheltuielilor. Acesta fost conceput si ales de Guvern.
”Am convenit, de asemenea, asupra unor reforme structurale, care sa duca la economii fiscale permanente. Legea pensiilor se afla actualmente in Parlament si va trebui sa fie aprobata curand, in asa fel incat sistemul de pensii sa devina viabil si sa dispuna de resursele necesare pentru a putea proteja persoanele in varsta” a adaugat Franks.
Legea finantelor publice locale ar trebui modificata, pana la sfarsitul lunii septembrie, pentru a imbunatati performanta fiscala la nivel local si pentru a asigura o distribuire echilibrata a eforturilor de ajustare fiscala la toate nivelurile guvernamentale, a tinut sa sublinieze reprezentanul FMI in Romania.
De asemenea, el a subliniat faptul ca Guvernul inregistreaza progrese importante in pregatirea c
elei de-a doua etape a legii salarizarii unice, care va asigura conformarea legislatiei cu cele mai bune practici si obiectivele stabilite in cadrul programului.
“Este important ca aceasta lege sa fie aprobata pana la sfarsitul lunii septembrie, conform celor stabilite cu Guvernul Romaniei. Pentru abordarea problemei veniturilor in scadere, autoritatile vor intensifica eforturile de reducere a evaziunii si de implementare a reformelor de reglementare, in vederea sprijinirii acestora. Se vor implementa si noi reforme, care sa reduca costurile bugetare ale intreprinderilor publice, inclusiv reactivarea programului de privatizare”
In plus, acesta a aratat ca Guvernul va aplica masuri imediate, pentru a demara reforma sistemului de sanatate si a sistemului de educatie, in vederea imbunatatirii performantei in aceste sectoare, pe fondul reducerii risipei si ineficientei, care pun presiuni asupra bugetului.
Pe langa masurile de ajustare care vor fi aplicate in acest an, aceste masuri structurale ar trebui sa faca posibil un deficit de 4,4% din PIB, stabilit ca tinta de guvern pentru anul 2011.
Cu toate acestea, Franks a subliniat ca este nevoie de masuri ferme, pentru a evita ca tara sa fie afectata grav de furtunile economice care afecteaza alte parti ale Europei si pentru a mentine politicile economice pe calea cea buna.
”Pachetul de masuri propus de autoritati si care beneficiaza de sprijinul nostru este dur, dar necesar. Cu o implementare ferma, aceste masuri vor scoate Romania din criza, ducand la o economie mai puternica si mai flexibila”
Comentarii articol (0)