86% dintre magazine comercializeaza produse de panificatie improprii consumului uman, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) aplicand peste 350 de amenzi, al caror valoare se ridica la 1,18 milioane de lei, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC). De asemenea, peste 26 de tone de produse au fost oprite de la comercializare de comisarii ANPC.
In perioada 19–23 aprilie 2010, ANPC a controlat respectarea prevederilor legale referitoare la modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a painii si a produselor de panificatie. Controlul s-a desfasurat in toate judetele tarii si in municipiul Bucuresti.
Astfel, au fost controlati 558 operatori economici si un total de 82 tone produse alimentare. Dintre acestia, 481 dintre firmele controlate (86%) si au fost depistate peste 37 tone de produse neconforme.
In aceasta situatie, comisarii ANPC au aplicat 519 sanctiuni contraventionale, dintre care 168 avertismente si 351 amenzi contraventionale in valoare de 1,18 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
De asemenea, s-a dispus oprirea temporara de la comercializare a aproximativ 26 tone de produse in valoare de 52 de mii de lei.
In plus, comisarii ANPC au au fost retras de la comercializare 60 kg de produse alimentare improprii consumului uman.
Exemple de abateri
1. Comercializarea painii si produselor de panificatie cu parametrii neconformi cu cei declarati sau cu cei prevazuti in actele normative in vigoare:
- Paine si produse de panificatie cu modificari organoleptice si fizico-chimice;
- Produse prezentate in ambalaje degradate;
- Produse ce prezentau lipsa fata de cantitatea neta declarata de producatori;
- Comercializarea produselor preambalate in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori;
- Paine vrac comercializata dupa 24 ore de la fabricatie.
2. Produse ce nu ofereau consumatorilor informatiile obligatorii care sa permita alegerea sortimentului dorit, abatere constatata la peste 31% din produsele verificate:
- Nerespectarea afisarii, in structurile de vanzare cu amanuntul, a denumirii furnizorului de paine, a denumirii produselor livrate si a pretul de vanzare cu amanuntul al acesteia, exprimat in lei/kg si lei/bucata (conform prevederilor art. 11, alin (3) din OG 12/2006);
- Utilizarea de denumiri menite sa insele cumparatorul asupra compozitiei produsului;
- Comercializarea produselor de panificatie fara nici un element de identificare-caracterizare;
- Comercializarea produselor vrac fara afisarea in apropierea locului de comercializare a denumirii produsului, data durabiliatii minimale si a ingredinetelor cu efect posibil alergen;
- Inscrierea neconforma a cantitatii nete sau lipsa acesteia;
- Lipsa listei ingredientelor;
- Lipsa inscrierii in lista ingredientelor a cantitatii, exprimata in procente, a ingredientelor mentionate in denumirea sub care se vinde produsul;
- Neinscrierea denumirii categoriei si/sau a denumirii specifice, respectiv a codului CE a aditivilor utilizati la produsele comercializate;
- Lipsa inscriptionarii datei durabilitatii minimale sau inscrierea eronata a acesteia;
- Utilizarea in fabricatie a materiilor prime fara elemente de identificare-caracterizare sau fara traducere in limba romana;
- Abateri privind afisarea pretului.
3. Nerespectarea conditiilor de transport, depozitare si comercializare:
- Paine comercializata direct din navetele de transport;
- Produse prezentate fara protectie, susceptibile de a fi atinse de persoanele care intrau in magazine;
- Produse vrac transportate in navete murdare;
- Paine transportata cu mijloace de transport auto utilizate si in alte scopuri;
- Lipsa monitorizarii prin termograme a temperaturilor din spatiile de pastrare ale materiilor prime care necesita temperaturi speciale de pastrare;
- Spatii de depozitare necorespunzatoare pentru materiile prime.
4. Nerespectarea prevederilor Legii 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii:
- Produse identice comercializate cu denumiri diferite;
- Erori de tipar in lista de ingrediente (enumerarea in lista de ingrediente a "xilinei" in locul amelioratorului xilanaza);
- Reclama inselatoare in spatiul de vanzare - o caracteristica specifica unui singur produs este atribuita unei intregi game de produse prin formularea ambigua a textului reclamei.
Sfaturi pentru consumatori
- Solicitati vanzatorului sa va arate produsul pentru a verifica aspectul;
- Refuzati produsele care prezinta aspect necorespunzator: arse, cu urma lipiturilor pe partile laterale, insuficient coapte, cu partea care a fost in contact cu vatra/cuptorul murdara, deformate sau rupte, urme ale contactului cu rozatoare etc.;
- Refuzati painea si produsele de panificatie ce prezinta urme de mucegai;
- Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
- Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita;
- La cumpararea produselor alimentare, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
- Nu cumparati paine si produse de panificatie din locuri neautorizate, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile sigure de transport, depozitare si prezentare - riscati sa achizitionati un produs ce poate sa va afecteze sanatatea.
Comentarii articol (0)