Comisia Europeana a adoptat, miercuri, un plan prin incurajeaza formarea profesionala, atat a tinerilor, cat si a adultilor,informeaza un comunicat CE. Astfel va facilita mobilitatea locurilor de munca intre statele membre UE si sa asigure cetatenilor posibilitatea ameliorarii competentelor de-a lungul carierei profesionale.
„Dorim sa transformam imaginea invatamantului profesional si a formarii profesionale pe intregul teritoriu al Europei si sa le facem mai relevante pentru realitatile zilelor noastre. Invatamantul profesional si formarea profesionala reprezinta o legatura vitala intre lumea educatiei si a muncii. In climatul economic actual, este mai important decat oricand sa ne reunim eforturile si sa il transformam intr-o optiune mai atractiva pentru ucenici, elevi si orice alte persoane care vor sa isi amelioreze competentele”, a remarcat
Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Planurile adoptate miercuri de Comisie subliniaza mai multe moduri posibile de a impulsiona invatamantul profesional si formarea profesionala si au la baza cooperarea europeana.
Astfel, se are in vedere asigurarea unui acces flexibil la formare si la calificari, care sa fie deschis tuturor etapelor vietii, precum si promovarea mobilitatii pentru a facilita castigarea de experienta in strainatate sau intr-un sector diferit al economiei.
De asemenea, Comisia are in vedere oferirea mai multor oportunitati grupurilor dezavantajate, precum persoanele care au abandonat studiile, cele cu competente reduse si somerii, persoanele migrante si cele cu dizabilitati si promovarea unei atitudini creative si inovatoare si a spiritului antreprenorial in randul elevilor.
Potrivit comunicatului CE, formarea profesionala este optiunea aleasa, in medie, de aproximativ 50% dintre elevii din invatamantul secundar superior.
„Totusi, acest sector necesita o modernizare pentru a fi transformat intr-o optiune mai atractiva si mai de calitate, astfel incat sa ofere tinerilor competentele adecvate pentru a gasi un loc de munca potrivit, iar adultilor o oportunitate de a-si ameliora competentele in cursul vietii lor active”, se arata in comunicat.
Se preconizeaza ca ministrii din UE sa discute si adopte planul in al doilea semestru al anului in curs.
Planul pe 10 ani
Planul Comisiei se bazeaza pe obiectivele strategiei Europa 2020 pentru o crestere inteligenta si favorabila incluziunii si va fi legat, de asemenea, de viitoarea initiativa „Tineretul in miscare”, care va sprijini extinderea oportunitatilor de invatare si mobilitate pentru toti tinerii.
Acestea constituie contributia Comisiei la un nou program de reforme pe 10 ani in temeiul procesului de la Copenhaga privind cooperarea sporita la nivel european in domeniul educatiei si al formarii profesionale.
In decembrie, comisarul Vassiliou si ministrii din UE cu portofoliu in domeniul invatamantului profesional si al formarii profesionale se vor reuni cu reprezentanti ai angajatorilor si ai sindicatelor in Bruges, Belgia, pentru a stabili o agenda de modernizare ambitioasa pentru urmatorii 10 ani, precum si obiective pe termen mai scurt, care vor fi revizuite in mod regulat.
Procesul de la Copenhaga privind cooperarea sporita la nivel european in domeniul invatamantului profesional si al formarii profesionale a fost lansat in 2002 si este revizuit la fiecare doi ani. Acesta a stimulat dezvoltarea unei abordari comune a evaluarii, bazate mai degraba pe rezultate, decat pe durata perioadei de studiu sau pe tipul de institutie.
Comentarii articol (0)