53% dintre tinerii din Europa sunt dispusi sa lucreze intr-o alta tara europeana, dar lipsa banilor ii descurajeaza pe multi dintre ei sa faca un prim pas in acest sens prin efectuarea unei parti a educatiei lor in strainatate, potrivit rezultatelor unui Eurobarometru, publicate de Comisia Europeana, vineri.
Sondajul scoate in evidenta un decalaj enorm intre dorinta larg raspandita a tinerilor de a lucra in strainatate si mobilitatea reala a fortei de munca: mai putin de 3% din populatia activa a Europei traieste in prezent in afara tarii de origine.
Sondajul, realizat in contextul strategiei „
Tineretul in miscare” a Comisiei, este publicat in ajunul Saptamanii europene a tineretului 2011 (15-21 mai).
„Sondajul arata ca tinerii sunt dornici si disponibili sa lucreze in strainatate. Aceasta este o veste buna pentru Europa; din pacate, tinerii se confrunta in continuare cu prea multe obstacole. Trebuie sa-i ajutam sa studieze, sa se formeze sau sa lucreze in strainatate si sa crestem gradul de informare cu privire la sprijinul financiar disponibil prin programele UE precum Erasmus, care le pot oferi o prima idee a ceea ce inseamna sa traiasca in afara tarii lor. Doua dintre cele mai importante probleme cu care ne confruntam astazi sunt somajul in randul tinerilor si cresterea economica scazuta: in parte, solutia consta in cresterea mobilitatii studentilor si a fortei de munca”, a declarat
Androulla Vassiliou, comisar european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret.
Studiile arata ca studentii care isi desfasoara o parte a studiilor sau formarii profesionale in afara tarii lor de origine isi imbunatatesc capacitatea de insertie profesionala si au mai multe sanse sa lucreze in strainatate mai tarziu. Angajatorii pun mare pret pe competentele pe care le acumuleaza acestia, precum capacitatea de a vorbi o limba straina, adaptabilitatea si competentele interpersonale.
Sondajul arata ca numai unul din sapte (14%) tineri europeni a beneficiat de educatie si formare profesionala in strainatate. Lipsa banilor reprezinta un obstacol pentru multi dintre ei. Dintre cei care au spus ca ar fi dorit sa mearga in strainatate, 33% au afirmat ca nu si-au putut permite; aproape doua treimi (63%) dintre cei care au fost, au trebuit sa recurga la finantare privata sau economii.
„Aceasta constatare subliniaza necesitatea de consolidare a programului nostru de mobilitate, care prezinta un bun raport calitate/pret,” a adaugat comisarul Vassiliou.
Eurobarometrul Flash (nr. 319 A + B) ofera o imagine a disponibilitatii tinerilor europeni la mobilitate in ceea ce priveste educatia si munca, a felului in care acestia vad diferitele modalitati de educatie si care sunt preocuparile lor principale atunci cand cauta un loc de munca. Pentru un rezumat al principalelor constatari. Rezultatele vor sta la baza conceptiei viitoarelor initiative politice privind modernizarea invatamantului superior, a educatiei si formarii profesionale si privind tineretul. Respondentii au avut varste cuprinse intre 15 si 35 de ani (15-30 pentru sectiunea privind participarea). Sondajul acopera 27 state membre UE (pentru sectiunea privind participarea tinerilor), precum si Norvegia, Islanda, Croatia si Turcia. Au raspuns la interviuri prin telefon 57 000 de persoane intre 26 ianuarie si 4 februarie 2011.
Saptamana europeana a tineretului 2011
Cea de-a cincea editie a Saptamanii europene a tineretului, 15-21 mai, ofera un forum de discutie privind oportunitatile si problemele cu care se confrunta astazi tinerii. Ea va avea in program evenimente in cele 33 de tari implicate in programul Comisiei „Tineretul in actiune” (27 de state membre UE, Croatia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si Turcia).
La 17 mai, presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, si comisarul Androulla Vassiliou, vor participa la o dezbatere cu tinerii in orasul belgian Anvers (Capitala europeana a tineretului 2011) privind prioritatile strategiei „Tineretul in miscare”. Aceasta dezbatere se va concentra asupra calitatii si relevantei invatamantului superior, asupra promovarii mobilitatii in scop educational si asupra modului in care tinerii pot fi ajutati sa isi dezvolte potentialul de ocupare a unui loc de munca si competentele antreprenoriale.
Presedintele Barroso va inmana premii pentru cele mai bune proiecte legate de Serviciul european de voluntariat (EVS) sustinute de programul UE „Tineretul in actiune”. Proiectele castigatoare, selectate de un juriu interinstitutional, arata felul in care EVS contribuie la strategia Europa 2020. EVS isi sarbatoreste cea de-a 15-a aniversare in 2011, care este si Anul european al voluntariatului.
Comisarul Vassiliou si comisarul Lázló Andor (Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune) vor participa, de asemenea, la intalniri cu reprezentanti ai tinerilor desfasurate la Bruxelles in timpul Saptamanii europene a tineretului. In contextul Anului tineretului UE-China 2011, mai multe evenimente vor viza incurajarea dialogului intre tinerii europeni si cei chinezi. Sunt asteptati sa participe pana la 120 de tineri chinezi.
Tineretul in miscare
Initiativa emblematica „Tineretul in miscare” a Comisiei Europene, lansata in septembrie anul trecut, stabileste masuri destinate imbunatatirii perspectivelor tinerilor de a ocupa un loc de munca prin stimularea mobilitatii in scop educational si imbunatatirea calitatii si relevantei educatiei si formarii. Fonduri UE, precum Erasmus, asigura burse pentru studiu, formare sau experienta de lucru in strainatate, precum si proiecte de imbunatatire a calitatii si relevantei educatiei si formarii. Programul Erasmus a asigurat, in 2009/2010, burse pentru peste 210 000 de studenti pentru studiu si formare intr-o alta tara europeana; peste 35 000 au primit finantare pentru stagii profesionale. Spre finalul acestui an, Comisia va propune finantarea UE viitoare pentru programe de mobilitate, incepand cu 2014.
Informatii suplimentare aici.
Comentarii articol (0)