Executia bugetului general consolidat a inregistrat, in primele 5 luni ale anului 2010, un deficit de 16,7 miliarde lei, reprezentand 3,1% din PIB, conform datelor provizorii prezentate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Totodata, cheltuielile de personal s-au redus cu 4,6% fata de aceeasi perioada a anului 2009.
Potrivit comunicatului MFP, veniturile incasate la bugetul general consolidat au inregistrat, pana la data de 31 mai 2010, valoarea de 64,2 miliarde lei, cu 1,6% mai putin fata de aceeasi perioada a anului 2009.
Principalele venituri fiscale au inregistrat, pana la 31 mai 2010 diminuari importante ale incasarilor fata de aceesi perioada a anului 2009.
Astfel, incasarile din taxa pe valoare adaugata au fost in perioada mentionata cu 7,8% mai mici, in cazul impozitului pe venit, incasarile au scazut cu 6,4%, iar incasarile din impozitul pe profit cu 2,7%.
De asemenea, incasarile din contributiile la asigurarile sociale s-au redus cu 4,4%, in timp ce, la accize s-a inregistrat o crestere de 20 milioane de lei, adica cu 0,4% mai mult fata de aceeasi perioada a anului 2009.
Totodata, datele MFP arata ca in ceea ce priveste incasarile din veniturile nefiscale, acestea au crescut cu peste 800 milioane de lei, iar in cazul sumelor restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana, acestea au crescut cu 915 milioane lei.
Pe de alta parte, cheltuielile bugetului general consolidat au fost de 80,9 miliarde lei, crescand in termeni nominali cu 5,7%, fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar s-au redus cu 0,6 puncte procentuale, ca procent din PIB.
Comunicatul MFP arata ca in privinta cheltuielilor de personal, acestea sunt mai mici cu 965 de milioane de lei, ceea ce inseamna o reducere de 4,6 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au redus la bugetul de stat cu 5,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar pe ansamblul bugetului general consolidat sunt mai mari cu 3,1%, ca urmare a cresterii inregistrate la bugetele administratiilor locale cu 10,7%.
Pe de alta parte, cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferurile pentru programele de dezvoltare, au inregistrat valoarea de 9,8 miliarde lei, majorandu-se cu 6,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile cu asistenta sociala s-au majorat cu 13,4% fata de cele din aceeasi perioada a anului precedent, cea mai mare crestere, de 102% inregistrandu-se la asigurarile pentru somaj.
„La nivelul administratiilor locale au crescut cheltuielile cu asistenta sociala ca urmare a majorarii venitului minim garantat incepand cu 1 iulie 2009, precum si a ajutoarelor acordate pentru nou nascuti, pentru constituirea familiei, incalzirea locuintei”, se mai arata in comunicat.
De asemenea, cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 19,5%, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, ca urmare a cresterii in termeni nominali a deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarii imprumuturilor pentru acoperirea acestora.
Comentarii articol (0)