Personalul din aparatul bugetar va fi redus, potrivit unor acte normative, adoptate de Executiv, miercuri. In acest sens, Guvernul va introduce responsabilitatea fiscala la nivel local, astfel incat sa se evite noile angajamente inainte de plata datoriilor, urmand ca, in acelasi timp, sa se creeze un cadru legal pentru restructurarile din ministere.
“Am luat o decizie extrem de importanta cu privire la restructurarea aparatului administratiei publice locale. In acest sens, am adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2006 privind finantele publice locale”, a declarat primul-ministru, Emil Boc, la finalul sedintei Executivului.
Potrivit acestuia, la respectivul proiect de act normativ s-a lucrat aproximativ 4 luni de zile.
“Cand spun lucram, ma refer la Ministerul Administratiei si Internelor, la Ministerul Finantelor Publice, dar si la colaborarea cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana pe un proiect extrem de responsabil pentru ceea ce insemna administratia publica locala din Romania si a raporturilor cu administratia centrala”, mai spune premierul Boc.
Proiectul are doua componente majore. Prima dintre ele vizeaza o disciplina fiscala la nivel local, asa cum la nivel national este deja adoptata Legea responsabilitatii fiscale. Astfel, Executivul a introdus disciplina fiscala si la nivel local, prin cateva masuri care vizeaza prevenirea supraestimarii veniturilor sau a faptului ca nu se vor mai putea face angajamente noi inainte de plata datoriilor.
“Acesta va pune ordine si in modul in care sunt administrate finantele locale, pornind de la un principiu general si sanatos, popular, si anume ca nu poti consuma mai mult decat produci. Sau, in termeni ai finantelor publice locale, nu poti sa cheltuiesti mai mult decat aduni si sa lasi datorii neplatite catre agenti economici sau catre alte structuri”, explica seful Executivului.
Cea de-a doua componenta se refera la normativele de personal.
“Cu totii ne-am plans si stim, ca cetateni, ca avem un aparat supradimensionat si la nivel local nu numai la nivel central. Datele pe care ni le-au prezentat colegii nostri au aratat ca exista comune intre 1.500 si 3.000 locuitori unde unele comune au 10 salariati iar altele 60 de salariati, exact pentru o comuna cu aceeasi dimensiune demografica. Sau, ca sa vorbim de municipii cu peste 200.000 locuitori, exista municipii care au 800 angajati la primarie, altii care au peste 1.800 angajati. La Politia Comunitara, la fel. Din acest punct de vedere, acest act normativ, care va fi prezentat in continuare de colegii mei, impune aceste normative de personal pentru a putea asigura un cadru unitar la nivel national, cu plafoane maximele pana la care se pot incadra primariile, consiliile locale judetene, cu privire la personalul care trebuie sa le deserveasca”, mai spune Emil Boc.
De asemenea, primul-ministru precizeaza ca, miercuri, au fost adoptate mai multe ordonante de urgenta prin care s-a creat cadrul general legal astfel incat ministerele sa poata continua procesul de restructurare.
“Vreau sa stiti ca acest proiect de restructurare nu porneste de la un obiectiv: avem de dat afara un anumit numar de oameni. Pornim de la principiul ca trebuie sa avem o administratie eficienta si cu oameni potriviti la locul potrivit si cu numarul potrivit la locul potrivit. Si acest lucru se face de fiecare minister pe baza analizei specifice potrivit normelor legale”, a mai declarat Emil Boc.
Referitor la disponibilizarea celor 70.000 de bugetari, asa cum s-a angajat Guvernul in scrisoarea de intentie catre FMI, premierul precizeaza ca, pentru anul 2010, exista un plafon de cheltuieli bugetare.
“In esenta, este vorba de 29.039 de miliarde de lei in care trebuie sa ne incadram in anul 2011. De aceea, n-as vorbi de un numar concret, pentru ca pot sa disponibilizez un numar mai mare de persoane, dar sa nu realizez economii la buget, pentru ca acele persoane poate au salarii mai mici sau mai putine persoane cu salarii mai mari si te incadrezi intr-o asemenea cifra. Dar nu de la aceasta premisa pornim, ci de la o analiza functionala, astfel incat administratia sa fie eficienta si sa presteze servicii de calitate pentru cetateni”, incheie acesta.
Comentarii articol (18)