Primul-ministru Emil Boc le-a prezentat prefectilor, in videoconferinta sustinuta duminica la Palatul Victoria, cifrele executiei bugetare pe primele 6 luni ale anului, aratand ca veniturile la bugetul de stat consolidat sunt mai scazute cu doar 0,1 % fata de veniturile perioadei similare din anul trecut.
Cheltuielile inregistrate cu personalul sunt cu 4,5 % mai mici decat primele 6 luni din anul trecut, a aratat seful Executivului, subliniind ca, daca procesul de restructurare va continua asa cum este conceput, cheltuielile cu personalul vor atinge un nivel sustenabil.
De asemenea, premierul Boc le-a atras atentia prefectilor ca, desi la nivel national cheltuielile cu bunurile si serviciile inregistreaza o reducere cu 1,7% fata de perioada similara a anului trecut, totusi exista discrepante mari intre situatia cheltuielilor la nivel central si cea de la nivel local.
„Daca ne uitam pe componente, putem observa ca, in timp ce la bugetul de stat, adica de la partea nationala, reducerea de cheltuieli cu bunuri si servicii este de 28%, pe bugetul general centralizat al unitatilor administrativ-teritoriale avem o crestere de 9,7 %” a afirmat Emil Boc.
Primul-ministru a amintit prefectilor ca Guvernul a emis in iunie o ordonanta de urgenta referitoare la responsabilitarea fiscala la nivel local, care va disciplina cheltuielile de la nivel local, si, totodata, le-e cerut acestora sa se consulte cu directiile judetene de finante publica si sa prezinte la Ministerul Administratiei si Internelor, pe fiecare judet, in termen de o saptamana, o exlicatie a cresterii cheltuielilor cu bunuri si servicii.
De asemenea, in contextul in care, din totalul cheltuielilor cu investitiile in Romania, jumatate sunt realizate de catre autoritatile centrale, iar jumatate sunt realizate de autoritatile locale, premierul le-a cerut prefectilor maxima responsabilitate, transparenta si luari de pozitie publice fata de unele cheltuieli care se fac la nivel local.
„Trebuie sa avem o responsabilitate fata de modul in care se cheltuie banul public si la nivel national, dar si de la nivel local. Trebuie sa atrageti atentia acolo unde se fac cheltuieli publice nejustificate” a subliniat premierul Emil Boc.
Referindu-se tot la Ordonanta de urgenta 63 din 2010 pentru modificarea si completarea Legii nr 273 2006 privind finantele publice locale, primul-ministru le-a solicitat din nou prefectilor sa trimita, spre avizare, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, organigramele cu numarul maxim de personal din unitatile administrativ-teritoriale.
Premierul Emil Boc a amintit ca 16 august este termenul-limita pentru adoptarea noilor organigrame, iar autoritatile locale care nu se vor incadra in acest termen nu vor mai primi finantare de la bugetul central.
In ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene, primul-ministru a afirmat ca responsabilitatile revin atat guvernului, cat si autoritatilor locale.
„Va asigur ca, de la nivel national, in fiecare zi sunt cu ochii pe structurile care implementeaza fondurile euroepne. Vreau sa faceti si dvs. acelasi lucru si sa va aplecati asupra unor proeicte care au intarzieri sau probleme”, a declarat Emil Boc.
Premierul Boc a amintit masurile adoptate de Guvern pentru a sustine autoritatile locale in atragerea banilor europeni: garantiile de stat puse la dispozitia autoritatilor locale pentru imprumuturile de la banca, necesare pentru partea de co-finantare, posibilitatea de gajare a bunului ce face obiectul proiectului european.
„Faceti cunoscute aceste lucruri, intalniti-va cu oamenii care sunt implicati in proiectele europene si sa se vada rezultate concrete in acest domeniu”, le-a cerut seful Executivului prefectilor in cadrul videoconferintei.
Comentarii articol (1)