Declinul economic a cauzat o crestere masiva a ratei somajului in randul tinerilor, aceasta fiind una dintre problemele cele mai urgente ale Europei. In prezent, peste 5,5 milioane de tineri sub 25 de ani sunt someri, reprezentand un procent de 21,4% - dublu fata de rata generala a somajului.
Luni, in plenul Parlamentului European, eurodeputata Emilie Turunen (Grupul Verzilor/Alianta Libera Europeana, Danemarca) va prezenta un raport care vine cu propuneri pentru combaterea somajului in randul tinerilor.
Pe aceasta tema, europarlamentarul a raspuns la cateva intrebari.
De ce este rata somajului in randul tinerilor atat de ridicata? Cu ce fel de bariere se confrunta tinerii in perioada de criza?
Stim din crizele anterioare ca tinerii sunt afectati cel mai tare, deoarece acestia sunt nou veniti, ceea ce inseamna ca sunt ultimii care vor fi angajati si, in multe cazuri de asemenea, primii care vor fi concediati. Multi tineri, in special in sudul Europei, au contracte pe termen scurt, ceea ce inseamna ca sunt usor de concediat in perioade de criza.
In al doilea rand, in cazul in care companiile nu angajeaza personal nou, toti tinerii care tocmai au absolvit nu au incotro sa se indrepte. Am observat ceva asemanator in anii '80, atunci cand am pierdut aproape o generatie datorita somajului indelungat. Mi-e teama sa nu repetam aceeasi greseala azi. Fiecare angajator spune: este dificil sa se angajam noii veniti, deoarece acestia nu au experienta. Angajatorii doresc oameni care sa inceapa lucrul cat de repede. Este o bariera pe care trebuie sa o rezolvam.
Multi tineri ajung in stagii platite insuficient si cu asigurari sociale reduse. In ce masura considerati ca stagiile vor ajunge sa inlocuiasca locurile de munca reale?
Numarul stagiilor a crescut in tari ca Franta si Germania, in timp ce in aceeasi perioada de timp, numarul locurilor de munca a scazut. Exista asadar o indicatie clara ca stagiile vor inlocui de fapt locurile de munca reale.
Este absolut esential sa ne asiguram ca stagiile sunt educationale, nu ar trebui sa inlocuiasca locurile de munca reale. In raport vorbim despre o „Carta europeana a calitatii stagiilor". Trebuie sa existe un contract cu institutiile de invatamant prin care sa ne asiguram ca stagiile sunt efectuate in timpul studiilor, nu odata ce acestea au fost finalizate, ca nu vor dura mai mult de sase luni si ca nu vor inlocui locurile de munca reale.
Care ar putea fi efectele sociale pe termen lung ale somajului in randul tinerilor pentru acestia si pentru societate in ansamblu?
Nu putem subestima cat de mult te afecteaza sa fii someri. Este ca si cum ai obtine un mesaj din partea societatii: nu avem nevoie de tine. Am citit o multime de studii despre acest lucru [...] unul dintre ele compara tineretul din anii '80 cu tinerii de azi si concluzioneaza ca somajul de astazi a fost intors inspre interior. Acest lucru inseamna ca nu acuzi politicienii sau societatea pentru lipsa locurilor de munca - ci te auto-invinovatesti. Asadar ajungi sa te intrebi: sunt intr-adevar suficient de bun? aceasta devine o criza individuala, nu o criza colectiva.
Este o mare provocare pentru societate. Un numar mare de someri este extrem de costisitor. Exista o lipsa de resurse umane, lipsa de capital uman, lipsa de aptitudini, lipsa de oameni care sa construiasca societatile noastre viitoare. Cred ca prin faptul ca nu actionam suficient in combaterea somajului, ne supunem economiile unor riscuri majore.
Odata cu reducerile bugetare existente in multe state membre - putem oare spera ca guvernele vor investi mai mult in politicile de tineret?
Din pacate nu. Nu daca aruncam o privire la deciziile guvernelor. In general statele membre au ales calea germana de reducere a bugetului, care cred ca va duce la dublarea datoriilor. Ne vom afunda in recesiune, rata somajului va creste si vom anihila cresterea preconizata. Desigur, ar trebui sa reducem deficitul public, insa intrebarea este cat de repede si prin ce mijloace.
Care sunt cele mai importante doua aspecte ce pot fi abordate la nivelul UE pentru a ajuta tinerii?
Un lucru este Carta europeana a calitatii stagiilor, care se va asigura ca, in cazul experienta practica va fi incorporata in sistemele de invatamant, se vor respecta anumite conditii.
In al doilea rand, vom propune introducerea unei garantii europene pentru tineret, care sa asigure dreptul ca fiecarei persoane tinere din UE sa ii fie oferit un loc de munca dupa cel mult 4 luni de somaj. Acesta este un obiectiv foarte ambitios, insa pe de alta parte, Consiliul a hotarat acest obiectiv in urma cu cativa ani in urma si ar trebui sa-l reia. Cred ca statul indelungat pe canapea este foarte periculos.
Sursa: Parlamentul European
Comentarii articol (2)