Un raport publicat de Comisia Europeana, in aceasta saptamana, ilustreaza faptul ca prea putini europeni isi valorifica dreptul de a lucra oriunde in UE - drept care reprezinta unul din principalele avantaje ale pietei unice, dar si o conditie esentiala pentru succesul acesteia.
In acelasi timp, raportul prezinta informatii cu privire la drepturile lucratorilor migranti, actualizate in lumina hotararilor judecatoresti din ultimul deceniu. De exemplu, Curtea Europeana de Justitie a decis ca notiunea de "lucratori" include acum si persoanele angajate temporar sau sportivii platiti pentru a activa in alte state membre.
Raportul se incadreaza eforturilor UE de a facilita accesul europenilor la locuri de munca in alte state membre. Noul plan economic al UE pentru urmatorii 10 ani mentioneaza mobilitatea fortei de munca drept o conditie esentiala pentru reducerea somajului. Rata somajului a crescut ingrijorator in timpul crizei, ajungand de la 6,8% (in mai 2008) la 9,6% (in mai 2010).
"Mobilitatea lucratorilor poate contribui la reducerea ratei somajului, prin echilibrarea cererii si a ofertei", a declarat comisarul pentru ocuparea fortei de munca, László Andor.
"Europenii sunt constienti de acest lucru, dar se confrunta in continuare cu obstacole atunci cand doresc sa lucreze intr-un alt stat membru", adauga acesta.
Raportul este insotit de un sondaj care arata ca 48% din europeni ar fi dispusi sa-si caute un loc de munca in alta tara sau regiune, daca ar ramane someri. Mai mult, 17% preconizeaza ca vor lucra in strainatate, in viitor.
Obstacolele actuale sunt de natura juridica, administrativa si practica. Gasirea unei locuinte si a unui loc de munca pentru partenerul de viata si limba sunt doar cativa dintre factorii cu impact asupra mobilitatii transfrontaliere.
Comentarii articol (2)