avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1062 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... E301
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

E301

As vrea sa stiu cum pot obtine adeverinta E 301. Mentionez ca locuiesc acum in Germania si carnetul de munca il am aici cu mine. As vrea sa stiu daca-l pot obtine prin posta si ce trebuie sa fac pentru asta si ce taxe ae trebui sa platesc.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: legalmgm , utilizator 13:23, 1 August 2010
Libera circulaţie a fortei de munca decurge în mod evident din principiul fundamental al liberei circulaţii a persoanelor în Uniunea Europeană.
Pentru ca acest principiu să fie deplin funcţional era nevoie să se asigure transferabilitatea drepturilor lucrătorilor dincolo de graniţele naţionale , astfel încât persoanele care se angajează într-o altă ţară să nu-şi piardă securitatea socială de care s-au bucurat în ţara lor de origine.
Principiul liberei circulaţii a persoanelor îşi are izvorul într-o reglementare unică, la nivel european : Regulamentul CEE nr. 1408/71 privind coordonarea sistemelor de securitate socială pentru lucrătorii migranţi şi Regulamentul Consiliului CEE nr. 574/72 care stabileşte modalităţile de aplicarea a regulamentului 1408/71. Aceste Regulamente sunt acte cu caracter obligatoriu de la data intrării în vigoare atât pentru statele membre, cât şi pentru persoanele fizice şi juridice aflate pe teritoriul acestora.
Formularul E301 este un atestat privind perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj şi se eliberează de către instituţia competentă în materie de şomaj unde persoana aflată în şomaj a fost asigurată anterior.
Se înmânează persoanei interesate sau se trimite instituţiei competente.
În cadrul AJOFM funcţionează compartimete pentru aplicarea prevederilor art.67-71 din Regulamentul 1408/71, respectiv primirea şi eliberarea formularelor E301 privind perioadele ce trebuie luate în considerare pentru acordarea prestaţiilor de şomaj.
Formulare E301 pot fi solicitate din Romania de catre AJOFM instituţiei competente în materie de şomaj din tara UE respectiva daca persoana interesată a omis să-şi procure acest formular la plecarea sa din statul în care a desfăşurat activitate salarială.
La aceste compartimente, orice persoană poate găsi formularul E301/5 cu indicaţii pentru şomerii care intenţionează să se deplaseze în alt stat membru pentru a căuta un loc de muncă.

Deci, incercati mai intai in Germania, la institutia competenta
Ultima modificare: Duminică, 1 August 2010
legalmgm, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca intr-o tara a comunitatii europene singer singer Am inteles ca odata cu intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana,romanii au dreptul legal de munca in tarile acesteia.As vrea sa stiu daca este adevarat,asa ... (vezi toată discuția)
Cetatean ue - rezidenta in ro alina240 alina240 Buna ziua Am o problema, daca m-ar putea ajuta cineva v-as fi foarte recunoscatoare. Cetatean UE care a domiciliat si muncit o perioada intr-o tara UE, ... (vezi toată discuția)
Pensie guzumas guzumas buna ziua.sant pensionara pe caz de boala cu gradul3 redus la jumatate.am lucrat in italia cu contract de munca si toate datoriile ... (vezi toată discuția)