Nimeni nu moare de o moarte buna, ci de un cumul de erori. Erori nestiute, banale, se acumuleaza, afectand calitatea vietii si scurtand-o. Fiecare roman, asigurat sau nu, trebuie sa-si faca setul de analize medicale gratuite, fiindca e mult mai usor sa previi sau sa vindeci la debut o boala decat sa te lupti cu ea cand este intr-un stadiu avansat.
1. Tensiunea arteriala
Masurarea tensiunii arteriale trebuie sa devina o obisnuinta, mai ales pentru cei care au avut in familie persoane cu hipertensiune. Cunoasterea tensiunii, adica a presiunii pe care o exercita sangele asupra peretilor vaselor prin care circula, este importanta pentru a ne feri de aparitia unor boli cardiovasculare, a accidentelor cerebrale sau a maladiei Alzheimer, conform ultimelor cercetari medicale. De fapt, o tensiunea tinuta in frau, si anume aceea care nu depaseste 140/90 de milimetri coloana de mercur; reduce cu 40% riscurile spargerii unui vas de sange in creier si cu 15% pe cele ale producerii unui infart.
2. Controlul auzului
Dupa 50 de ani, orice persoana sufera de o anumita scadere a auzului. Mai ales cei care si-au desfasurat activitatea in medii zgmotoase (fabrici, scoli, constructii) trebuie sa-si faca regulat o audiograma, care sa le dtermine calitatea auzului. Si cei cu hipertensiune, boli cardiovasculare, circulatia sangelui prin creier deficitara, diabet sau cei care provin din familii cu probleme ale auzului trebuie sa mearga la medicul ORL-ist pentru tratamentul adaptat. Acesta poate purtarea unei proteze auditive, si asta chiar de la cele mai fragede varste (9 luni).
3. Bilantul sangvin
Cea mai comuna analiza, fara de care practic nu se poate pune un diagnostic, este bilantul sangvin, asa-numita hemograma. Cu ajutorul ei, se analizeaza starea si numarul globulelor rosii, albe, a trombocitelor, reticulocitelor, a hemoglobinei (transportul oxigenului prin organism). Numarul crescut al globulelor albe ne arata ca in organism exista un focar de infectie cu care celulele albe (leucocitele) lupta, hemoglobina ne pune in evidenta anemia etc. Alaturi de hemograma, o alta analiza curenta este si masurarea glicemiei, adica a concentratiei de zahar in sange, al carui nivel este marit in diabet, boala care ne afecteaza, in timp, vederea, rinichii, etc.
4. Electrocardiograma
Indiferent cate poate afla medicul despre inima noastra doar prin simpla folosire a stetoscopului, examenul care arata cu certitudine cum functioneaza aceasta este electrocardiograma (EKG). Nu trebuie sa neglijati primele simptome ale suferintei inimii, cum sunt oboseala la cel mai mic efort, palpitatiile, paloarea pielii. Cauzele cele mai frecvente ale instalarii bolilor cardiovasculare sunt un stil de viata dezordonat, lipsit de practicarea celui mai mic exercitiu fizic, obezitatea, fumatul, alcoolul sau ereditatea. Alte examene pentru inima sunt: ecocardiografia, purtarea timp de 24 de ore a unui holter, angiografia.
5. Controlul buco-dentar
Poate unul din primele lucruri pe care le observam la persoana din fata noastra este zambetul. Un om cu dinti frumosi nu numai ca este mai atractiv, dar si mult mai sanatos.
6. Controlul vederii
Te doare frecvent capul sau nu stii de ce? Este posibil sa ai problemele cu ochii, de aceea, dupa 30 de ani, este bine sa faci un control al vederii. Nu numai ca vei reusi sa iti tii dioptriile in frau, dar vei descoperi la timp instalarea unui glaucom sau a degenerescentei maculare, care apare o data cu inaintarea in varsta. Medicul oftalmolog face teste de vedere de aproape si de la distanta, masoara tensiunea oculara, depisteaza eventuale anomalii ale fundului de ochi.
7. Teste de memorie
Te asteapta un examen greu si ti se pare ca nu poti retine nimic? Desi est in puterea varstei, uiti frecvent ce ai facut cu cheile casei sau daca ai platit factura la lumina? Scaderea memoriei poate fi semnul a numeroase afectiuni: depresie, anxietate, schizo frenie sau Alzheimer ca sa enumeram doar cateva. Dupa 55 de ani, efectele deteriorarii neuronilor incep sa se vada, mai ales, in cazul fumatorilor, obezilor, al celor care nu-si oxigeneaza sangele practicand sport. Astfel, pot aparea probleme constante de memorie, dificultati de orientare, personalitate labila pshica. In 20 de minute, medicul neurolog face patru teste simple, pe baza de discutie, reconstituire de cuvinte, desene, imagini etc.
Comentarii articol (8)