![](https://www.avocatnet.ro/UserFiles/Image/Madalina Racovitan, KPMG.jpg)
Astfel, programul de lucru pentru multi dintre managerii de astazi presupune adesea ca acestia sa viziteze mai multe tari si sa petreaca in fiecare din aceste țari perioade scurte de timp – fie cateva zile in fiecare luna, sau cateva saptamani in fiecare an. Acest tip de relocare de personal aduce numeroase beneficii, in special intr-o perioada in care resursele financiare sunt limitate, dar poate genera, de asemenea, unele probleme fiscale care pot deveni foarte complexe.
Pe de alta parte, in prezent, guvernele din intreaga lume se afla sub o presiune tot mai mare de a proteja veniturile bugetare, si deci sunt mult mai vigilente in efectuarea de controale pentru a se asigura ca atat companiile cat si persoanele fizice isi indeplinesc obligatiile fiscale. Deci, este chiar mai important ca firmele care trimit personal in detasari internationale in aceasta perioada – atat pe termen scurt cat si pe termen lung - sa analizeze cu atentie implicatiile fiscale pe care aceste detasari le pot genera.
"Multi au impresia gresita ca, daca o persoana petrece mai putin de sase luni intr-un alt stat decat cel de rezidența, nu exista nici o obligatie de plata a impozitului in acel stat. Acest lucru ar putea fi adevarat in anumite situații, insa pot aparea o serie de implicatii fiscale, chiar si pentru cazurile in care sederea este de scurta durata. De exemplu, unele tipuri de delegari pot genera un sediu permanent al companiei straine, fapt care poate duce la aparitia unor obligatii fiscale pentru aceasta. Acest lucru depinde de tipul de servicii efectuate, precum si de nivelul de autoritate a angajatului. in ultimii ani, autoritatile fiscale romane nu doar au inasprit legea privind sediile permanente, dar au devenit si mult mai dornice sa o aplice. Aceasta este deci o problema deosebit de importanta pentru orice companie straina care se gandeste sa isi trimita personalul in misiune in Romania" , este de parere Madalina Racovitan.
Pe de alta parte, ultimele modificari ale Codului Fiscal, in vigoare de la data de 1 iulie 2010 au eliminat condițiile in care o persoana fizica nerezidenta care desfasoarsa activitate dependenta in Romania poate fi impozabila in Romania. Pana la 1 iulie 2010, persoanele fizice nerezidente erau supuse impunerii asupra veniturilor din activitați dependente doar daca indeplineau anumite condiții, cum ar fi condiția ca persoana respectiva sa fie prezenta in Romania timp de una sau mai multe perioade de timp care, in total, depaseau 183 de zile din orice perioada de 12 luni consecutive, sau veniturile sale salariale erau platite de catre sau in numele unui angajator rezident in Romania sau veniturile sale salariale reprezentau cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania.
Urmare a modificarilor aduse recent Codului Fiscal prin Ordonanța de urgența nr. 58/2010, orice persoana fizica nerezidenta poate fi impusa asupra veniturilor din salarii pe care le realizeaza pentru activitatea desfasurata in Romania, chiar si in situația in care activitatea este desfasurata intr-o singura zi. in mod evident, acestor persoane le vor fi in continuare aplicabile prevederile tratatelor privind evitarea dublei impuneri pe care Romania le-a incheiat cu alte state, insa aceaste noi reglementari impun formalitați suplimentare declarative pentru persoanele fizice nerezidente.
Dupa cum adauga Mark Gibbins, Coordonator al Departamentului de Fiscalitate din KPMG Romania, "in trecut, liderii de afaceri au avut tendinta de a lasa impozitarea expatriatilor in seama departamentului de resurse umane, gandindu-se ca aceasta este o simpla chestiune administrativa, fara implicatii semnificative pentru societate. in climatul actual, in care societatile adopta strategii din ce in ce mai complexe privind detasarea personalului si autoritatile fiscale fac tot posibilul pentru a creste veniturile bugetare, este o greseala pentru top management sa neglijeze aceasta problema. in cazul in care companiile nu reusesc sa isi faca temele privind impozitarea personalului expatriat, acestea se vor confrunta cu riscul aparitiei unor surprize neplacute, care pot fi costisitoare nu numai din punct de vedere financiar, dar pot afecta, de asemenea, si reputatia firmei. "
"Calatoriile de afaceri pentru perioade scurte de timp pot avea implicatii fiscale cu un impact semnificativ asupra companiilor. incurajez toti liderii de afaceri, precum si orice persoana care calatoreste frecvent in strainatate in scop de afaceri sa citeasca aceasta noua publicatie KPMG ", incheie Madalina Racovitan
Comentarii articol (0)