KPMG anunta publicarea online a ghidului privind Impozitarea Lucratorilor Internationali, documentul devenind astfel accesibil unui numar mult mai mare de persoane. Publicatia ofera actualizari regulate privind implicatiile fiscale si de asigurari sociale ale lucratorilor migranti.
Publicatia in format fizic va fi in continuare furnizata celor care prefera acest format, a precizat KPMG intr-un comunicat remis redactiei.
Dupa cum subliniaza
Madalina Racovitan, Partner si Coordonator People Services in cadrul KPMG Romania, „acest ghid ofera actualizari regulate privind implicatiile fiscale si de asigurari sociale ale lucratorilor migranti. Este deosebit de util celor care se deplaseaza in strainatate, fie in cadrul unor detasari internationale, fie celor care calatoresc mult in strainatate in scop de afaceri. Pentru multi ar putea fi surprinzator faptul ca pana si scurte calatorii de afaceri in strainatate pot genera unele obligatii fiscale, astfel incat ghidul TIES publicat de KPMG ofera informatii foarte utile si pentru aceasta categorie de persoane."
Ghidul este accesibil oricui, oriunde in lume. Totodata, cautarea unor informatii despre o anumita tara, un anumit tip de impozit sau un anumit aspect legat de asigurarile sociale va fi mai simpla prin accesarea bazei de date
www.KPMG.com/ties. Editia on-line este usor de actualizat, pentru a tine ritmul cu schimbarile legislative din fiecare tara. KPMG transmite clientilor sai notificari regulate, atunci cand apar astfel de modificari legislative.
”Speram ca editia online a ghidului TIES se va dovedi a fi un instrument util prin furnizarea informatiilor necesare atat lucratorilor cat si specialistilor in domeniul Resurselor Umane, Mobilitatii Internationale si Fiscalitatii, cu privire la acest domeniu complex al impozitarii internationale a persoanelor fizice”, adauga Racovitan.
Legislatia aplicabila persoanelor fizice - lucratori internationali sufera modificari foarte frecvente. Spre exemplu, in Romania, modificarile aduse Codului Fiscal la 1 ianuarie 2012 au impact aspra rezidentei fiscale a persoanelor fizice. Rezidenta fiscala poate fi un element foarte complex in planificarea fiscala, atat pentru persoanele fizice cat si pentru angajatorii acestora. O intelegere cat mai buna a regulilor de determinare a rezidentei fiscale este foarte utila in structurarea unei detasari internationale, tinand cont de toate implicatiile fiscale ce ar putea aparea, pentru a evita situatii mai putin placute in care un angajat ajunge sa fie impozabil intr-un stat fara a realiza acest lucru.
"Cei care calatoresc frecvent in strainatate in scop de afaceri cu siguranta sunt familiari cu conceptul celor “183 zile”, insa desi aceasta regula e un factor important in fiscalitatea internationala a persoanelor fizice, realitatea e mult mai complexa. Companiile trebuie sa inteleaga concepte fiscale precum notiunea de “Sediu Permanent”. Uneori, prezenta unui angajat al unei companii intr-un alt stat, chiar si pentru o perioada relativ scurta de timp, poate genera un Sediu Permanent in strainatate pentru angajator, ceea ce inseamna ca acea companie devine supusa impozitului pe profit asupra profiturilor generate in statul strain de desfasurare a activitatii. Situatia depinde si de puterea de reprezentare a companiei pe care angajatul o are in statul de desfasurare a activitatii. In anumite cazuri, prezenta unui reprezentant al companiei in strainatate poate genera obligatii fiscale pentru companie din perspectiva TVA sau a impozitului pe venit si pe profit”, spune Racovitan.
“Asigurarile sociale reprezinta de asemenea o arie foarte complexa pentru angajatii internationali care desfasoara activitate in strainatate pe termen lung. Legislatia europeana in materie de asigurari sociale se bazeaza pe principiul “platesti acolo unde lucrezi” si are drept scop principal coordonarea sistemelor de asigurari sociale pentru lucratorii migranti, care se deplaseaza sa desfasoare activitate intre state membre ale Uniunii. Exista insa o serie de exceptii de la regula generala, in functie de durata detasarii si de natura activitatii desfasurate de persoana fizica, ceea ce face ca situatiile specifice si rezolvarea acestora sa fie adesea complexe" subliniaza Racovitan.
“De la inceputul crizei economice globale, autoritatile fiscale din intreaga lume au devenit mult mai vigilente atunci cand vine vorba de mentinerea nivelului veniturilor bugetare. Aceasta abordare a autoritatilor fiscale este un element foarte important de luat in seama de catre companii si angajatii acestora, avand in vedere modificarile legislative din fiecare stat, ceea ce face din ce in ce mai dificil procesul de conformare cu reglementarile fiscale, precum si de reducere a riscurilor de obligatii fiscale suplimentare. Sper ca aceasta editie online a Taxation of International Executives va fi un instrument util si va va ajuta in a gasi raspunsuri la o serie de intrebari legate de domeniul taxarii internationale a persoanelor fizice”, concluzioneaza Racovitan.
Comentarii articol (0)