avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 928 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale e obligatoriu fisa E 101 in cazul prestarii de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

e obligatoriu fisa E 101 in cazul prestarii de serviciu in agricultura in strainatate

am sunat la ambasada in romania si am intrebat daca mi trebuie ceva pentru a face prestare de serviciu in agricultura aici in strainatate si am gasit pe cineva acolo care mi a raspuns ca mi trebuie doar contractul intre cele doua parti si nu fisa E 101 despre care se vorbeste ca ar trebui sa o ai cind lucrezi in strainatate cu societatea
nu mai inteleg nimic nimeni nu poate sa mi zica daca am dreptul sa lucrez aici sau nu #-o #-o
Cel mai recent răspuns: MANUELA CHIOREAN , Consultant resurse umane 13:25, 31 Martie 2010
In prezent sunt in vigoare doua Regulamente care se refera la aplicarea sistemelor de securitate socială salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor de familie ai acestora, care se deplasează în interiorul Comunităţii.
Practic, aceste seturi de reguli si proceduri se aplică în cazul persoanelor care, de-a lungul carierei lor profesionale, desfăşoară activitate pe teritoriul a două sau mai multe state membre (persoane denumite lucrători migranţi ), pentru care se aplica totodată principiul conform căruia, la un moment dat, un lucrător migrant este supus, în exercitarea activităţii sale profesionale, legislaţiei unui singur stat membru.
a) Regula generală în domeniul securităţii sociale este aceea a asigurării conform legislaţiei statului în care desfăşoară activitatea, chiar dacă persoana îşi are domiciliul sau angajatorul său îşi are sediul pe teritoriul altui stat membru.
Astfel, în cazul persoanelor salariate care desfăşoară activităţi profesionale în baza unui contract de muncă încheiat cu un angajator dintr-un alt stat membru sau în cazul lucrătorilor independenţi , regulamentele comunitare prevăd obligativitatea asigurării în statul în care persoana lucrează; plata contribuţiilor de asigurări sociale va fi făcută conform legislaţiei statului pe teritoriul căruia se află noul loc de muncă, de către angajatorul respectiv.

b) Excepţia principală de la regula generală de determinare a legislaţiei aplicabile este detaşarea, prin care lucrătorul migrant desfăşoară activitate (salariată sau independentă) pe teritoriul a două sau mai multor state membre, caz în care acesta este supus, în exercitarea activităţii sale profesionale, legislaţiei unui singur stat membru.
În situaţia detaşării, pentru atestarea legislaţiei de securitate socială aplicabilă unui lucrător migrant, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări sociale (denumită generic CNPAS) este instituţia competentă din România care emite la nevoie formularul E101 RO – denumit „Certificat privind legislaţia aplicabilă” – care atestă faptul că, pe perioada înscrisă în formular, legislaţia de securitate socială aplicabilă titularului acestuia este legislaţia în vigoare pe care o aplică instituţia emitentă, respectiv CNPAS;
- pe perioada detaşării, angajatorul lucrătorului detaşat (cu sediul pe teritoriul României) achită contribuţiile sociale în România, iar lucrătorul respectiv justifică neplata acestor contribuţii în statul în care lucrează temporar sau parţial prin prezentarea, la solicitarea organelor de control din acel stat, a formularului E101.
Aceasta este (pe scurt!) teoria care sta la baza formularelor E101. Vedeti daca dvs. va incadrati in una din categoriile mentionate - din prezentarea dvs. nu se prea intelege speta la care faceti referire...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine trebuie sa completeze formularul e 101 dobrea007 dobrea007 CINE TREBUIE SA COMPLETEZE FORMULARUL E 101 DACA NU AM FOST DETASAT SI AM EXERCITAT O ACTIVITATE INDEPENDENTA DE FIRMA LA CARE LUCREZ IN ROMANIA. VA ROG SA MA ... (vezi toată discuția)
Despre pfa mihaela672003 mihaela672003 Daca sunt PFA si am un contract de prestări servicii cu o firma din UE, mai am nevoie de formularul A1? Si pot fi in registrul intracomunitar sa nu fiu ... (vezi toată discuția)
Obtinere a1 muncitori detasati in ue nicoletachiorescu nicoletachiorescu Buna ziua! Va rog sa ma ajutati intr-o problema de obtinere a formularului A1 Suntem o SRL care are un contract cu o PJ din Germania pentru efectuarea de ... (vezi toată discuția)