In prezent sunt in vigoare doua Regulamente care se refera la aplicarea sistemelor de securitate socială salariaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor de familie ai acestora, care se deplasează în interiorul Comunităţii.
Practic, aceste seturi de reguli si proceduri se aplică în cazul persoanelor care, de-a lungul carierei lor profesionale, desfăşoară activitate pe teritoriul a două sau mai multe state membre (persoane denumite lucrători migranţi ), pentru care se aplica totodată principiul conform căruia, la un moment dat, un lucrător migrant este supus, în exercitarea activităţii sale profesionale, legislaţiei unui singur stat membru.
a) Regula generală în domeniul securităţii sociale este aceea a asigurării conform legislaţiei statului în care desfăşoară activitatea, chiar dacă persoana îşi are domiciliul sau angajatorul său îşi are sediul pe teritoriul altui stat membru.
Astfel, în cazul persoanelor salariate care desfăşoară activităţi profesionale în baza unui contract de muncă încheiat cu un angajator dintr-un alt stat membru sau în cazul lucrătorilor independenţi , regulamentele comunitare prevăd obligativitatea asigurării în statul în care persoana lucrează; plata contribuţiilor de asigurări sociale va fi făcută conform legislaţiei statului pe teritoriul căruia se află noul loc de muncă, de către angajatorul respectiv.
b) Excepţia principală de la regula generală de determinare a legislaţiei aplicabile este detaşarea, prin care lucrătorul migrant desfăşoară activitate (salariată sau independentă) pe teritoriul a două sau mai multor state membre, caz în care acesta este supus, în exercitarea activităţii sale profesionale, legislaţiei unui singur stat membru.
În situaţia detaşării, pentru atestarea legislaţiei de securitate socială aplicabilă unui lucrător migrant, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări sociale (denumită generic CNPAS) este instituţia competentă din România care emite la nevoie formularul E101 RO – denumit „Certificat privind legislaţia aplicabilă” – care atestă faptul că, pe perioada înscrisă în formular, legislaţia de securitate socială aplicabilă titularului acestuia este legislaţia în vigoare pe care o aplică instituţia emitentă, respectiv CNPAS;
- pe perioada detaşării, angajatorul lucrătorului detaşat (cu sediul pe teritoriul României) achită contribuţiile sociale în România, iar lucrătorul respectiv justifică neplata acestor contribuţii în statul în care lucrează temporar sau parţial prin prezentarea, la solicitarea organelor de control din acel stat, a formularului E101.
Aceasta este (pe scurt!) teoria care sta la baza formularelor E101. Vedeti daca dvs. va incadrati in una din categoriile mentionate - din prezentarea dvs. nu se prea intelege speta la care faceti referire...