avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... CINE TREBUIE SA COMPLETEZE FORMULARUL E 101
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

CINE TREBUIE SA COMPLETEZE FORMULARUL E 101

CINE TREBUIE SA COMPLETEZE FORMULARUL E 101 DACA NU AM FOST DETASAT SI AM EXERCITAT O ACTIVITATE INDEPENDENTA DE FIRMA LA CARE LUCREZ IN ROMANIA.
VA ROG SA MA LAMUREASCA CINEVA.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 30 Decembrie 2009
Formularul E 101 - “Atestat cu privire la legislaţia aplicabilă”- se emite de către Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale (CNPAS) în baza Regulamentului 1408/71 şi a Regulamentului 574/72, în funcţie de situaţia persoanei solicitante, de statul unde va lucra, de forma de detaşare şi de perioada acesteia. Practic, acest formular european va fi utilizat de lucrătorul migrant pentru a justifica o asigurare socială în statul de provenienţă sau în cel de migraţie, pentru a nu fi dublă impunere şi asigurare.
Cererea pentru obţinerea Formularului E 101 trebuie completată de către angajator, în cazul detaşării unuia / mai multor lucrători salariaţi, respectiv de către lucrătorul independent care intenţionează să desfăşoare o activitate cu carater temporar pe teritoriul altui stat membru.
Cererea se depune la sediul C.N.P.A.S. cu 30 de zile calendaristice înainte de începerea perioadei de detaşare, însoţită de documentele necesare emiterii formularului de detaşare. Există însă şi alte prevederi, pentru situaţiile în care termenele se pot modifica, despre care puteţi solicita lămuriri la CNPAS, la serviciul Relaţii internaţionale (www.cnpas.org).
Actele necesare a fi anexate la cererea de emitere a formularului E 101 diferă în funcţie de calitatea dvs, respectiv salariat detaşat sau lucrător independent.
De la casa teritorială de pensii din judeţul unde locuiţi puteţi solicita un document ce va trebui să-l aveţi în dosarul depus la CNPAS, respectiv adeverinţa privind stagiul de cotizare realizat în ultimele 12 luni (în original, cu achitarea unui comision de 15 lei).
Potrivit prevederilor legale în vigoare lucrătorii trimişi să lucreze în străinătate trebuie să dovedească caracterul de asigurat. Prin formularul E 101 „Certificat cu privire la legislaţia aplicabilă“ se dovedeşte caracterul de asigurat al persoanei detaşate, astfel încît, o persoană să nu fie supusă în acelaşi timp ambelor legislaţii de securitate socială sau, să nu-i fie aplicată niciuna dintre cele două legislaţii.

Daca nu ati fost detasat , atunci nu aveti cum sa completati acest formular.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E obligatoriu fisa e 101 in cazul prestarii de serviciu in agricultura in strainatate aquaterm aquaterm am sunat la ambasada in romania si am intrebat daca mi trebuie ceva pentru a face prestare de serviciu in agricultura aici in strainatate si am gasit pe cineva ... (vezi toată discuția)
Formular e 101 oniga_ioana82 oniga_ioana82 Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu o informatie referitoare acest formular? Avem un angajat care a fost detasat in straintatate, Ungaria; drepturile ... (vezi toată discuția)
Formular e101.urgent!!!!!! andrea23 andrea23 Buna ziua! Suntem angajati la o firma din Romania,care are un contract de colaborare cu o firma din Germania,si suntem detasati la aceasta firma.Care din ... (vezi toată discuția)