ACCES GRATUIT
Numarul litigiilor de munca va creste dupa aplicarea noului Cod al Muncii
Modificarea Codului Muncii va avea ca efect pe termen scurt o crestere a numarului de litigii de munca cu circa 20%, sustin avocatii specializati in drept comercial. Potrivit reprezentantilor Scarlatescu Law Office, modificarea Codului muncii planuita de Guvern ar putea crea conditiile pentru facilitarea concedierii angajatilor neproductivi si ar diminua sansele acestora de a castiga litigiile de munca, daca incetarea contractelor de munca este legala.
Articolul continuă mai jos
Statisticile oficiale arata ca numarul conflictelor de munca a crescut accelerat, de la 88.000 in 2008, la peste 100.000 in 2009.
“Anul 2010 urmeaza acelasi trend crescator, in conditiile in care in primul trimestru al anului s-au inregistrat cu 9000 de dosare de litigii in plus fata de media trimestriala a anului precedent”, declara
Mihaela Scarlatescu, Managing Partner in cadrul Scarlatescu Law Office.
Potrivit Scarlatescu Law Office, noile modificari ale codului muncii vor fi inutile si vor incuraja destabilizarea pietei muncii daca drepturile angajatilor si angajatorilor nu sunt reglementate in mod egal. In momentul de fata codul Muncii ii protejeaza excesiv pe angajati, in conditiile in care cu greu pot fi sanctionati daca nu performeaza sau savarsesc abateri disciplinare. In acelasi timp, incetarea contractelor de munca din initiativa angajatorului pe motiv de dificultati financiare sau din motive de reorganizare a activitatii este aproape nerealizabila pentru o societate comerciala, lucru dovedit si de faptul ca acestea sint deciziile cel mai des atacate si anulate in instante.
„Consideram ca este obligatorie crearea unui echilibru intre drepturile si obligatiile ambelor parti implicate, angajat si angajator. Angajatorii trebuie sa isi poata stabili propria politica de personal tinand cont de situatia economica instabila, fara a fi blocati in instante. In acelasi timp, Codul trebuie sa limiteze si posibilitatile de abuzuri din partea angajatilor”, sustine
Mihaela Scarlatescu.
In aceste conditii, este absolut
necesara modificarea Codului Muncii, urmarind elemente, precum:
• Sa fie posibila modificarea contractelor individuale de munca prin evitarea abuzurilor de drept pe care angajatii le relizeaza prin refuzul nejustificat de semnare a actelor aditionale.
• Sa se simplifice procedura de incetare a raporturilor de munca in caz ca salariatul nu corespunde profesional.
• Sa se simplifice procedura de reorganizare a activitatii unei societati comerciale, cu scopul ca angajatorul sa-si poata restructura activitatea pe principiile eficientei economice.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (38)