avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 552 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reintoarcerea din CCC - sunt cele 6 luni un drept al ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reintoarcerea din CCC - sunt cele 6 luni un drept al angajatului si/sau o obligatie a angajatorului?

Conform OUG 96/2003; Art. 21

(1)Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)?e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla in concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla in concediu de maternitate;
d)salariatei care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 3 ani;
e)salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.

(2)Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.

(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.


EU CE SA INTELEG: ca am dreptul la 6luni cf aliniatului 2 dar ca exista posibilitatea sa fiu concediata cf aliniatului 3?


In plus: Legea nr.202/2002, art.10 (7):
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.


Ce se intelege prin reorganizare judiciara?
Ultima modificare: Miercuri, 14 August 2013
geo_m_14, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:40, 14 August 2013
Reorganizarea judiciara este declarata prin hotarare judecatoreasca.
1. Nu exista interdictie de concediere pe o durata de 6 luni, ci pe o durata cu pana la 6 luni de la data revenirii
Asadar, legea impune un termen maxim, angajatorul putand decide un termen mai mic pein ccm aplicabil sau prin reg.intern.

2. Reorganizarea judiciara este procedura prevazuta de Legea nr. 85/2006 ce se aplica debitorului, persoana juridica, in vederea achitarii datoriilor acestuia, conform programului de plata a creantelor.

Procedura de reorganizare presupune intocmirea, aprobarea de catre adunarea creditorilor, implementarea si respectarea unui plan, numit plan de reorganizare, care poate sa prevada:
- restructurarea operationala si/sau financiara a debitorului;
- restructurarea corporativa prin modificarea structurii de capital social;
- restrângerea activitatii prin lichidarea unor bunuri din averea debitorului.

3. Codul Civil prevede :
art.232 Reorganizarea persoanei juridice este operaţiunea juridică în care pot fi implicate una sau mai multe persoane juridice şi care are ca efecte înfiinţarea, modificarea ori încetarea acestora.

Art. 233 - Modurile de reorganizare
(1) Reorganizarea persoanei juridice se realizează prin fuziune, prin divizare sau prin transformare.
(2) Reorganizarea se face cu respectarea condiţiilor prevăzute pentru dobândirea personalităţii juridice, în afară de cazurile în care prin lege, actul de constituire sau statut se dispune altfel.
Multumesc de raspuns. Nu este cazul de reorganizare, deci ma pot astepta la maxim 6luni. Postul nu a fost desfiintat inca dar cred ca voi avea parte de o discutie de genul "ai 2luni la dispozitie sa-ti gasesti altceva, luni in care nu e nevoie sa apari la munca ci doar sa-ti cauti alt loc de munca".
Posibil sa aveti o astfel de discutie cu angajatorul dvs. Insa va trebui sa-i aratati textul de lege care ii interzica sa va concedieze pe acea perioada.

In practica, in lipsa unor prevederi exacte, am observat ca angajatorii respecta termenul maxim de 6 luni .
Deci daca ma tin tare, obtin cele 6luni. Angajatorul nu-si doreste litigii asa ca ar putea acorda cele 6luni.

Alte discuții în legătură

Pot fi concediata daca abia m-am intors din crestere copil? lela_stc lela_stc Buna ziua, Numele meu este Simona, am nascut un baietel in februarie 2008, luna aceasta (ianuarie 2009) m-am intors la munca,......colegei care mi-a tinut ... (vezi toată discuția)
Drepturi la revenirea din concediul pentru cresterea copilului Mara1234 Mara1234 Inainte de a pleca in concediu crestere copil am predat toata activitatea unei persoane nou angajata pe perioada determinata de 1 an (perioada concediului ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 1 an sau 2? anita14 anita14 Sunt in concediu de crestere a copilului,nascut in data de 17 aprilie 2012,am optat pentru concediu de 2 ani,si acum as vrea sa va intreb daca este adevarat ca ... (vezi toată discuția)