”Scopul nostru este dublu: pe de o parte, sa protejam persoanele cu adevarat vulnerabile - a fost si motivul pentru care a fost adoptata masura pensiei sociale minime sau a majorarii cu 15% a valorii salariului minim garantat in 2009. Deci, sa-i protejam pe cei vulnerabili de criza, pe cei vulnerabili, in aceste conditii economice grele, dar in acelasi timp sa tintim aceste ajutoare sociale spre cei care cu adevarat se afla in nevoie “, a declarat luni, in Parlament, Emil Boc.
Venitul minim garantat
”Din acest punct de vedere, Legea venitului minim garantat a fost modificata in guvern si trimisa spre aprobare la Parlament, astfel incat ajutorul social sa fie tintit spre cele mai vulnerabile grupuri sociale si care, repet, au cu adevarat nevoie de un asemenea sprijin din partea statului, fara insa sa-i incurajam sa stea cu mana intinsa si sa traiasca numai din ajutoare sociale, cand ar putea foarte bine, uneori, ca acest lucru sa fie compensat prin munca”.
Potrivit premierului, prin Codul asistentei sociale pe care Guvernul il va promova, se va impune un plafon al ajutoarelor sociale la nivel national si local pe care le poate primi o familie, ”astfel incat sa incurajam munca, pentru ca astazi exista situatii, din cauza faptului ca nu sunt centralizate aceste ajutoare sociale, primeste si de la guvern, prin Ministerul Muncii, primeste si de la administratia locala, prin primarii, ajutoare sociale care sunt uneori cu mult peste ceea ce inseamna un salariu decent in Romania”, apreciaza primul- minstru.
In opinia lui Emil Boc, acest lucru a fost posibil din cauza necorelarii diverselor politici sociale in decursul timpului. ”Prin informatizarea sistemului, fiecare va fi integrat intr-o baza de date, pe baza de CNP, si vom sti exact ce ajutor social primeste de la nivel national si local, si se va impune un plafon, peste care nu se va mai acorda sprijin social, ci dimpotriva, ti se va oferi un loc de munca.”
"Tot in acest sens, am modificat legislatia in guvern si am trimis-o spre aprobare la parlament, cu privire la alocatia complementara pentru copii, care se acorda familiilor cu mai multi copii si cu venituri putine. Nu vorbesc de alocatia universala care se da tuturor, indiferent de venit; vorbesc de alocatia complementara. Am conditionat-o de doua lucruri: de starea sociala a familiei si de prezenta la scoala a copiilor, pentru ca trebuie sa ne gandim si la acest lucru, copiii trebuie sa fie prezenti la scoala, iar orice ajutor social sa fie legat de starea sociala a familiei si de conditionarea prezentei la scoala.", a declarat premierul.
Indemnizatia de crestere a copilului
De asemenea, premierul consdiera ca "reforma asistentei sociale trebuie sa mearga mai departe si trebuie reevaluate si alte programe sociale, trebuie regandita indemnizatia de crestere a copilului si reducerea generozitatii unor indemnizatii in directia alinierii lor la standardele internationale, adica trebuie si Romania sa plateasca ceea ce isi permite si Europa sa plateasca, adica ceea ce avem ca posibilitate in plan intern, corelat cu ceea ce se intampla si in Uniunea Europeana din care facem parte si, nu in ultimul rand, inasprirea in continuare a controlului programelor expuse la frauda si erori. Aceste lucruri trebuie duse mai departe."
Comentarii articol (70)