Comisia Municipiului Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003 de pe langa Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti va transmite dosarele formulate in baza respectivei Legi catre prefecturile din tara care au fost sesizate initial de catre petenti, daca din documente nu reiese dorinta expresa a beneficiarilor ca acestea sa fie solutionate la Comisia de aplicare a Legii nr. 290/2003 din Bucuresti, reiese dintr-un comunicat al Prefecturii Bucuresti.
Potrivit Prefecturii Bucuresti, aceasta hotarare a fost luata in temeiul adresei formulate de Autoritatea Nationala pentu Restitutirea Proprietatii (ANRP) care a considerat eronata interpretarea prevederilor art. 5 alin. 2 din Legea nr. 290/2003 privind acordarea de despagubiri sau compensatii cetatenilor romani pentru bunurile proprietate a acestora, sechestrate, retinute sau ramase in Basarabia, Bucovina de Nord si tinutul Herta, ca urmare a starii de razboi si a aplicarii Tratatului de Pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate, semnat la Paris la 10 februarie 1947, fapt ce a generat trasmiterea catre Institutia Prefectului Bucuresti a unui numar de aproape 3000 de dosare, fara ca beneficiarii acestora sa fi optat expres in acest sens.
In acest sens, articolul de lege stipuleaza “in situatia in care mostenitorii domiciliaza in judete diferite, competenta solutionarii cererilor de acordare de despagubiri sau compensatii apartine Comisiei municipale Bucuresti pentru aplicarea Legii nr. 290/2003”. Potrivit indrumarii ANRP,
transmiterea respectivelor dosare la Institutia Prefectului Bucuresti “nu se impune automat, ci este o optiune a beneficiarilor”. Ca urmare a acestei precizari, Prefectura Capitalei a solicitat un punct de vedere si din partea Ministerului Administratiei si Internelor, care a constatat, de asemenea, dificultatile cu care se confrunta Comisia Municipala si apreciaza ca Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti trebuie sa dea curs solicitarii ANRP.
Astfel,
dintr-un total de 7042 de dosare formulate in baza Legii nr. 290/2003, un numar de 2395 vor fi inventariate si retransmise catre Prefecturile unde beneficiarii au formulat initial cererile de despagubire. Catre judetul Suceava au fost trimise in cursul acestei saptamani 468 de dosare, in acest moment fiind in lucru dosarele catre judetul Timis.
De asemenea, pe site-ul Institutiei Prefectului Bucuresti va fi creata
sectiunea “Legea nr. 290/2003” unde petentii vor regasi dosarele trimise in judete dupa numarul de dosar, numele solicitantului si numele autorului. Acestea vor fi postate pe masura ce documentele sunt trimise in tara , iar fiecare petent va fi instiintat printr-o adresa ca dosarul a fost returnat la Prefectura unde el a depus initial cererea de despagubire.
“S-a luat aceasta hotarare ca urmare a numeroaselor, audiente, petitii, litigii, reclamatii sau memorii avand ca obiect marile intarzieri in solutionarea dosarelor depuse in baza Legii nr. 290/2003. Ca urmare a corespondentei cu Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatii si Ministerul Admnistratie si Internelor am considerat oportuna retrimiterea acestora spre solutionare Prefecturilor unde petentii au depus initial cererile. As vrea ca cetatenii sa inteleaga foarte bine ca prin aceasta operatiune nu dorim o tergiversare a lor, ci dimpotriva, o urgentare a rezolvarii cererilor. Este mult mai simplu si la indemana pentru un petent din judetul Timis, de exemplu, sa urmareasca stadiul dosarului sau la Prefectura Timis decat la Bucuresti. Prin acest procedeu voi urgenta si eu, de asemenea, solutionarea cererilo depuse la Prefectura Capitalei si care sunt exclusiv in competenta noastra” a spus Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atanasoaei.
Comentarii articol (3)