Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care asociatia de proprietari poate radia datoriile la intretinere prin legea nr. 175/2010.
Situatia prezentata de user
O persoana a obtinut prin hotarare judecatoreasca, in urma partajului, un apartament, fiind astfel unicul proprietar.
Insa, la data punerii in posesie prin proces verbal de executare, exista o datorie de 8000 de lei catre asociatia de proprietari. Tot la acea, data era pe rol cauza cu privire la incasarea debitului avand drept parti asociatia de proprietari (reclamant) si pe fostul sot (parat).
Dupa punerea in posesie, noul proprietar a anuntat imediat asociatia ca, incepand cu acea data, eu va achita cheltuielile de intretinere. De asemenea, ulterior, utilizatorul forumului a oferit si o copie dupa procesul-verbal de punere in posesie unde erau mentionate contoarele de apa.
Totodata, la finalizarea litigiului dintre asociatia de proprietari si fostul sot, a ajutat asociatia sa-si recupereze debitul si penalitati stabilite prin sentinta prin poprire asiguratorie asupra sultei ce o datora fostului sot, persoana in cauza fiind tert poprit. Deoarece sulta era, la acea data, consemnata la executor, iar executarea suspendata, asociatia de proprietari si-a incasat debitul mai tarziu.
In momentul de fata, exista privilegiu al asociatiei inscris in cartea funciara a imobilului, iar asociatia de proprietari nu vrea sa-l radieze motivand ca exista penalitati de la data sentintei pana la incasare debit si sustin ca persoana in cauza este obligata sa le plateasca ca proprietara de imobil.
Astfel, aceasta a intentat proces impotriva asociatie incercand sa obtina obligatia asociatiei de radiere a privilegiului, motivand ca debitul nu i-a apartinut si, mai ales, ca acum este achitat.
Intrebarea utilizatorului
Poate obliga instanta pe aceasta persoana sa plateasca aceste penalitati, mai ales ca a intrat in vigoare legea nr. 175/2010 care prevede ca "penalitatile se sterg daca debitul este achitat in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a legii", iar a fortiori: debitul este deja achitat?
Raspunsurile utilizatorilor Forumului pe aceasta tema
O persoana de pe forum considera ca se poate invoca aplicarea legii nr. 175/2010 in conditiile in care se poate proba un venit mai mic de 1000 lei / luna.
Un alt utilizator considera ca daca instanta nu a dispus achitarea penalitatilor in sarcina acestei persoane, masura dispusa de asociatia de proprietari este netemeinica.
In acelasi timp, un opinia unui alt user s-a procedat corect. Instanta a judecat pe baza cererii depuse de asociatie atunci, asadar nu avea de unde sa se stie cat timp se va lungi procesul si ce consumuri si cote de intretinere vor fi.
Acum asociatia vrea sa-si recupereze penalizarile, ceea ce este iar corect.
„Faptul ca ati actionat in instanta, va face lumina prin hotararea ce se va da. Introduceti la dosar orice documente aveti in favoarea dv: chitante de plata, dovada veniturilor”, considera acest user.
Daca va hotara sa se radieze penalizarile, asociatia are baza legala (hotararea judecatoreasca) sa scoata din evidenta aceste sume. Se poate da o hotarare prin care sa oblige ambii soti sa plateasca sau numai unul. In aceasta situatie, exista posibilitatea de esalonare a platii.
Daca este o suma ce reprezinta numai penalizari, aceasta nu mai creste, nu se mai penalizeaza ca o restanta, ci se poate plati intr-un timp indelungat, fara riscul de a creste suma de plata.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!