Pe Forumul Avocatnet.ro a fost discutata situatia in care se poate renunta la repartitoarele de caldura, desi unul dintre proprietari doreste sa pastreze aceasta metoda de contorizare.
Situatia descrisa de utilizatorul forumului
Utilizatorul locuieste intr-un bloc contorizat si are repartitoare individuale la calorifere (prin intermediul firmei X).
Insa, vecinii doresc sa renunte la acestea si sa se plateasca pe pausal, fiind speriati ca vor plati foarte mult datorita Ordinului ANRSC nr. 343/2010 care prevede costuri suplimentare pentru inventarierea si intretinerea contoarelor, considerand ca este mai bine sa se treaca la plata comuna.
Insa, acest user nu este de acord cu renuntarea la repartitoare, motivand ca fiecare trebuie sa plateasca cat consuma.
Acesta considera ca problema nu este numai de repartitoare, fiind vorba si de calitatea caloriferelor si de geamurile si pana la urma, de cat anume de cald vrei sa faci in casa.
Intrebarile utilizatorului pe aceasta tema
Care este temeiul legal ca un proprietar sa ramana in continuare cu repartitoare si sa fie facturat numai ce consuma?
Raspunsurile utilizatorilor pe aceasta tema
Un utilizator considera ca in aceasta speta exista doua raporturi juridice: unul intre asociatia si firma x si unul intre asociatie si RADET.
De asemenea, acesta precizeaza ca Adunarea Generala stabileste daca se va putea ramane cu repartitoare. Astfel, fiind necesar un procent de 80% din proprietari ca sa se incheie acest contract cu firma, acest utilizator considera ca si pentru renuntare ar fi nevoie de acelasi numar de votanti.
“RADET nu are treaba cu firma x pentru ca factureaza la bransament, iar de restul se ocupa Adunarea generala a proprietarilor”, adauga acest user.
Totodata, acesta precizeaza ca nu foloseste la nimic ca un singur proprietar sa ramana cu repartitoare, in conditiile in care restul platesc la suprafata utila, avand in vedere diferenta dintre 99% platite la suprafata utila si 1% pe repartitoare de costuri.
Un alt utilizator precizeaza ca temeiul legal este insusi contractul cu firma X a asociatiei de proprietari care are niste termeni de reziliere.
Acesta apreciaza, in aselai timp, ca Ordinul 343/2010 nu a fost inteles cum trebuie, fiind datpentru acest an si pentru situatia cand blocul nu este, inca, inventariat. De altfel, deja a inceput actiunea de inventariere din care poate rezulta un alt procent decat cel din acest Ordin.
„Pausalul v-ar costa mult mai mult pentru ca nu ar mai exista cenzura contoarelor si toata lumea ar lasa caloriferele la maxim si tot timpul”, incheie acest utilizator.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!