Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice a emis un nou act normativ cu privire la repartitoarele de costuri, folosite pentru contorizarea consumului de energie termica din locuinte.
Ordinul ANRSC nr. 343/2010 aproba Normele tehnice aplicabile in condominiile care sunt alimentate cu
energie termica in sistem centralizat, avand instalatiile interioare comune condominiului, unui tronson sau unei scari a acestuia, daca sunt indeplinite conditiile de montare si utilizare a repartitoarelor de costuri prevazute in actele normative in vigoare.
Normele se aplica si la repartizarea consumurilor de energie termica inglobata in apa calda, energia termica pentru incalzire si combustibilul utilizat in
condominiile care au centrale termice locale.
Contoarele de energie termica individuale montate la nivel de apartament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri
Repartizarea costurilor pentru incalzire utilizand indicatiile repartitoarelor de costuri efectuate de catre persoane fizice sau juridice neautorizate, atrage dupa sine nulitatea de drept a repartizarii, respectiv a cotelor de incalzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie si nu constituie baza legala pentru determinarea consumului in vederea stabilirii
cuantumului ajutorului lunar pentru incalzire acordat conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei, precum si a unor facilitati populatiei pentru plata energiei termice, cu modificarile si completarile ulterioare in cazul in care repartizarea s-a facut cu incalcarea dispozitiilor in vigoare, cuantumul ajutorului lunar pentru incalzire se face pe baza unei repartizari care nu tine cont indicatiile repartitoarelor de costuri pentru incalzire.
Daca in perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este indeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative in vigoare, ca urmare a renuntarii unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spatii sunt considerate fara repartitoare,
Cantitatea de energie termica repartizata fiecarui proprietar se stabileste ca
suma intre consumul individual si cota parte din consumul comun dintr-o unitate de calcul.
Prestatorul are obligatia de a centraliza datele si de a face verificari privind corectitudinea datelor citite cel putin trimestrial, dar obligatoriu cu ocazia verificarii anuale a repartitoarelor de costuri. in cazul in care in urma verificarii datelor se constata ca acestea nu corespund realitatii, prestatorul va recalcula repartizarea, cheltuielile legate de recalculare se recupereaza de la asociatia de proprietari/locatari.
Daca proprietarul apartamentului sau spatiului cu alta destinatie nu poate asigura accesul pentru citirea repartitoarelor in perioada stabilita pentru prelevarea datelor, unitatile de consum aferente repartitoarelor din acea proprietate, se iau ca fiind cele c
orespunzatoare unei citiri anterioare, unei perioade similare sau cum s-a convenit in contract, urmand ca regularizarea sa se faca luna urmatoare sau cu ocazia verificarii anuale prin citirea memoriei repartitorului si recalcularea repartizarii pentru fiecare luna in parte pentru care s-au aproximat consumurile.
Repartitoarele de costuri aflate in exploatare trebuie sa aiba posibilitati de memorare a datelor lunare pe o perioada de minim 12 luni.
Apartamentul sau spatiul cu alta destinatie
este considerat fara repartitoare de costuri in urmatoarele cazuri:
a) cand nu sunt montate repartitoare de costuri;
b) cand proprietarul renunta la repartitoarele de costuri;
c) cand se constata violarea sigiliilor aplicate repartitoarelor sau robinetelor, modificarea sau inlocuirea corpului de incalzire, modificarea pozitiei de montare a repartitorului de costuri sau orice alte actiuni care pot conduce la denaturarea corectitudinii datelor inregistrate de repartitorul de costuri. Consumul pe perioada dintre verificarea anterioara si cea curenta se recalculeaza conform prevederilor art. 17 alin. (2) lit. a) in care coeficientul kNC are valoarea de 1,35 pentru apartamente si 3 pentru spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta. Recalcularea nu are ca efect stingerea obligatiilor care au luat nastere anterior momentului recalcularii;
d) dupa implinirea a trei luni in care proprietarul nu permite citirea si/sau verificarea repartitoarelor. Consumul pe aceasta perioada se recalculeaza pe cheltuiala proprietarului;
e) cand proprietarul refuza inlocuirea repartitorului de costuri in cazul in care acesta s-a
defectat sau inregistreaza valori a caror erori de masura depasesc cele admise de producator
La estimarea consumului, unitatile de consum alocate fiecarui spatiu trebuie alese astfel incat la calculul de repartizare consumul de energie termica specific unei unitati de consum (Kcal/unitate) sa fie aproximativ egal cu cel dintr-o luna in care nu au existat unitati de consum estimate. Costurile legate de regularizari se suporta conform clauzelor contractuale.
Repartizarea energiei termice inglobate in apa calda de consum
Cantitatea de energie termica inglobata in apa calda de consum ce se repartizeaza fiecarui proprietar, se stabileste ca suma intre cota parte din consumul comun si cel individual aferent unitatii de calcul.
Citirea indecsilor repartitoarelor de costuri pentru apa calda se face de reprezentantul asociatiei de proprietari/locatari, sau de prestator, impreuna cu proprietarul apartamentului sau spatiului cu alta destinatie, concomitent cu citirea indecsilor repartitoarelor de costuri pentru apa calda montate in instalatiile comune de utilizare.
Citirea indecsilor se efectueaza cu trei zecimale. Unitatile de consum corespund valorii cifrei celei mai nesemnificative a decadei marcate cu culoare neagra sau a cadranului cu factorul de multiplicare x 1, iar submultiplii sunt cei marcati cu culoare rosie, pozitionati dupa semnul de virgula sau pe cadranele cu factorii de multiplicare x 0,1, x 0,01 x 0,001.
Valorile citite la fiecare repartitor se trec intr-un tabel care va cuprinde:
a) data;
b) numarul apartamentului sau denumirea spatiului comun;
c) numele proprietarului;
d) seria repartitorului;
e) locul de montaj al repartitorului;
f) valorile indecsilor;
g) starea sigiliilor personalizate de unica folosinta;
h) semnatura de confirmare a proprietarului/utilizatorului. in cazul in care culegerea datelor indicate de repartitoarele de costuri pentru apa calda se realizeaza de la distanta nu este necesara intocmirea tabelului prevazut la alin. (3), proprietarul apartamentului sau spatiului cu alta destinatie fiind instiintat in prealabil asupra zilei in care se efectueaza citirea.
Citirea se poate realiza si numai de catre proprietar, dar in aceeasi zi cand se fac si restul citirilor, caz in care reprezentantul asociatiei de proprietari/locatari, respectiv prestatorul, are obligatia de a centraliza datele si a face verificari privind corectitudinea datelor transmise cel putin trimestrial.
Daca din motive intemeiate proprietarul apartamentului nu poate efectua citirea sau nu poate asigura accesul in perioada stabilita pentru citirea repartitoarelor de costuri pentru apa calda, se ia in considerare consumul aferent citirii anterioare ori unei perioade similare, urmand ca regularizarea sa se faca luna urmatoare sau la o data stabilita de comitetul executiv al asociatiei functie de situatia concreta existenta.
In condominiile in care exista centrale termice montate la nivel de scara sau de bloc si exista un singur aparat de masura cu care se determina cantitatea de combustibil pentru incalzire, prepararea hranei si prepararea apei calde, cantitatea de combustibil utilizata pentru incalzire se considera, in perioada furnizarii agentului termic pentru incalzire, in procent de 80% din cantitatea de combustibil, determinata prin scaderea din consumul total a cantitatii utilizate pentru prepararea hranei.
Asociatia de proprietari/locatari are obligatia de a informa prestatorul asupra apartamentelor utilizate de persoane juridice in cazul in care in aceste spatii se desfasoara activitati lucrative si/sau a spatiile cu alta destinatie, indiferent de detinator sau utilizator, in vederea unei repartizari corecte a cantitatii de energie termica.
In cazul in care, in urma calculelor de repartizare, prestatorul constata anomalii majore in repartizarea cheltuielilor pentru unele apartamente, va anunta in scris asociatia/asociatiile de proprietari/locatari in vederea verificarilor, iar pentru acel/acele apartamente repartizarea cheltuielilor se va face considerandu-le ca fiind fara repartitoare de costuri.
La instrainarea proprietatilor din cadrul condominiului, repartitoarele de costuri raman montate in instalatie si vor fi preluate de noul proprietar.
Cotele de intretinere pentru incalzire, stabilite de asociatia de proprietari/locatari utilizand calculele de repartizare pe baza repartitoare de costuri, efectuate de catre o persoana fizica sau juridica neautorizata de A.N.R.S.C. nu sunt opozabile proprietarilor sau utilizatorilor apartamentelor sau spatiilor cu alta destinatie din condominiu.
Mai multe detalii despre actul normativ mentionat puteti gasi aici.
Comentarii articol (16)