Rog o părere avizata in următorul caz:
-asociație pe o singura scara de bloc, 20 de apartamente pe scara, 6 apartamente debranșate si au montate centrale individuale pe gaz;
- celelalte apartamente sunt branșate la sistemul centralizat, dar au fiecare montat gigacalorimetru la ușa, iar toate țevile de caldura pe verticala, de pe casa scărilor , sunt izolate, neexistând nici o alta sursa de caldura pe scărilor ;
- blocul este izolat conform normelor europene, inclusiv subsolul.
In luna Ianuarie, toți cei cu centrale individuale au fost trecuți cu o cota parte la cheltuielile cu caldura.
Rog o părere avizata, dacă este legală (lege, Oug, ...) aceasta situație.
Mulțumesc!
Presupun ca aceasta situatie se intimpla din cauza faptului ca la intrarea in scara exista un gicacalorimetru general si suma cantitatilor de energie termica ce se consuma pe fiecare apartament racordat la sistemul centralizat e mai mica decit cantitatea de energie termica aratata de acel gigacalorimetru de la intrare.
Acele pierderi, care sunt pierderi de energie termica pe casa scarii se repartizeaza tuturor proprietarilor, fiind condiderata incalzire parti comune.
Puteti cere lamuriri, conform art. 28 din legea 196/2018 :
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
In cazul in care nu sunteti multumiti de raspuns:
art. 10.
Articolul 29
(2) Dacă o hotărâre a adunării generale a asociației de proprietari, o decizie a comitetului executiv sau a președintelui este contrară prevederilor prezentei legi sau este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său poate sesiza cenzorul/comisia de cenzori, compartimentele prevăzute la art. 10 sau, după caz, poate solicita instanțelor judecătorești anularea în tot sau în parte a hotărârii/deciziei și/sau repararea pagubei cauzate.
latka
Utilizator 1din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Daca ziceti ca sunteti sigur ca nu exista pierderi pe casa scarii, sau in subsol (partile comune), de unde pleaca turul si returul prin gicacalorimetru, atunci, utilizati art. 28 si 29 din legea 196/2018 .
Daca nu aveti raspunsuri care sa va multumeasca, nici de la presedintele de asociatie si nici de la primarie, angajati un avocat si dati in judecata asociatia de proprietari.