avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1111 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura ...

Rog o părere avizata in următorul caz:
-asociație pe o singura scara de bloc, 20 de apartamente pe scara, 6 apartamente debranșate si au montate centrale individuale pe gaz;
- celelalte apartamente sunt branșate la sistemul centralizat, dar au fiecare montat gigacalorimetru la ușa, iar toate țevile de caldura pe verticala, de pe casa scărilor , sunt izolate, neexistând nici o alta sursa de caldura pe scărilor ;
- blocul este izolat conform normelor europene, inclusiv subsolul.
In luna Ianuarie, toți cei cu centrale individuale au fost trecuți cu o cota parte la cheltuielile cu caldura.
Rog o părere avizata, dacă este legală (lege, Oug, ...) aceasta situație.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:28, 22 Martie 2023
Explicati de ce nu e legal, care ar fi temeiul, asta va intreb. Administratorul nu face decit o impartire, operatiune matematica ce e in atributiile sale si nu e interzisa de nici o lege. Ce se intimpla cind ajungi la judecatorie ? Cum devine ilegal ?

w_v_w_v a scris:

Pai cand ajungi la judecatorie nu e legal.

Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
latka, utilizator
V-am arat ce e scrie mai jus la art 5 ordinul 343/2010.
Acest ordin sta la baza firmelor de repartitoare.
E de ajuns sa conteste calculul un locatar si sa nu fie facut de firma ca a castigat si eu am pierdut.
Tot acolo imi spune si ca la centrala de bloc 80% este energie consumata pentru caldura si 20%.
Nu e o stiinta exact si cetrala de bloc este o prostie costisitoare.
Aceste lucruri le gasiti si in discutii mai vechi la asociatii carora li s-a impus calculul prin firme de judecatorie.
Știu ca mi-ați arătat ce scrie în art. 5, la fel și eu v-am arătat ca ce face administratorul, cu un calcul aritmetic de împărțire, nu are legătură cu art. 5.

Administratorul este singura persoana autorizata de a alcătui lista de cheltuieli lunare, nu altcineva.

Asa că postați o hotărâre judecătorească, de unde doriți, pe temeiul acelui art. 5, ca să vă demonstrați afirmațiile.


Ultima modificare: Miercuri, 22 Martie 2023
latka, utilizator

Ordinul ANRSC 343/2010
(5) Repartizarea costurilor pentru încălzire utilizând indicaţiile repartitoarelor de costuri efectuate de către persoane fizice sau juridice neautorizate atrage nulitatea de drept a repartizării, respectiv a cotelor de încălzire ce revin proprietarilor apartamentelor sau spaţiilor cu altă destinaţie şi nu constituie o bază legală pentru determinarea consumului în vederea stabilirii cuantumului ajutorului lunar pentru încălzire acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 5/2003 privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei, precum şi a unor facilităţi populaţiei pentru plata energiei termice, aprobată prin Legea nr. 245/2003, cu modificările şi completările ulterioare.
Cred ca nu pricepeti, articolul asta se refera doar la calcularea consumulu general si al fiecaruia dupa echipamentele respective (citirea si interpretarea datelor) .

Diferenta dintre general si suma consumurile individuale este o operatiune de scadere aritmetica, la care nu trebuie nici o autorizare speciala

Administratorul are in atributii sa faca astfel de calcule si sa imparta pe cota parte indiviza, conform legii 196/2018, cenzorul sa verifice legalitatea si presedintele sa semneze. legalitatea e indeplinita conform art. 10 si 11 din acelasi ordin 343/2010.

Articolul 66
(1) Administratorul are, în principal, următoarele atribuții:
....................................
m) calculează, întocmește, supune verificării cenzorilor/comisiei de cenzori, supune aprobării comitetului executiv și afișează la avizier lista lunară a cheltuielilor de întreținere, întocmită conform reglementărilor în vigoare, în termen de maximum 5 zile de la primirea ultimei facturi de la furnizorii de servicii;


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o informatie. pe scara blocului ... andreeaene andreeaene Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au ... (vezi toată discuția)
Procent de plata la energia termica _simo_ _simo_ La o asociatie de proprietari sunt doua apartamente ce au centrala temica pe gaze,iar restul nu au repartitoare individuale de caldura ,va rog sa ma ajutati sa ... (vezi toată discuția)