avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Rog o părere avizata in următorul caz: -asociație pe o singura ...

Rog o părere avizata in următorul caz:
-asociație pe o singura scara de bloc, 20 de apartamente pe scara, 6 apartamente debranșate si au montate centrale individuale pe gaz;
- celelalte apartamente sunt branșate la sistemul centralizat, dar au fiecare montat gigacalorimetru la ușa, iar toate țevile de caldura pe verticala, de pe casa scărilor , sunt izolate, neexistând nici o alta sursa de caldura pe scărilor ;
- blocul este izolat conform normelor europene, inclusiv subsolul.
In luna Ianuarie, toți cei cu centrale individuale au fost trecuți cu o cota parte la cheltuielile cu caldura.
Rog o părere avizata, dacă este legală (lege, Oug, ...) aceasta situație.
Mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 15:28, 22 Martie 2023
Luati si cititi ordinul 343/2010.
Daca absolut toate tevile sunt izolate , si nimic nu traverseaza prin apartamentele celorlalti atunci nu ar trebui sa latiti nici un leu pentru partile comune.
Cereti lamuriri si solicitati sa va arate inventarierea facuta de o firma specializata, inventariere in urma careia ar fi putut sa va bage la plata la partile comune.

LATKA
imi arati si mie va rog unde zice" NADOI" ca e sigur ca exista pierderi pe casa scari ?

Daca ziceti ca sunteti sigur ca exista pierderi pe casa scarii, sau in subsol (partile comune), de unde pleaca turul si returul prin gicacalorimetru, atunci, utilizati art. 28 si 29 din legea 196/2018 .
Daca nu aveti raspunsuri care sa va multumeasca, nici de la presedintele de asociatie si nici de la primarie, angajati un avocat si dati in judecata asociatia de proprietari.


De unde le scoateti? unde a zis NADOI ca e sigur ca sunt pierderi?
Dv va reintepretati propriul raspuns si raspundeti mai departe.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2023
w_v_w_v, utilizator
Am uitat un "nu", mea culpa, l-am adaugat acum (avantajul meu :) ), altfel nu avea sens sa recomand utilizatorului sa conteste pina in instanta.

Problema e ca gigacalorimetrele individuale nu pot fi utilizate decit ca repartitoare de costuri, conform aceluiasi ordin, asa ca daca exista o neconcordanta intre gigacalorimetrul general si suma repartitoarelor de costuri (in plus sa indice cel general) , ea nu poate proveni decit dintr-un transfer termic pe toata aceasta instalatie, adica de la subsol, pina la ultimul consumator, poate fi si pe corpul repartitoarelor de costuri, deci pe partile comune.

Fiind energie termica pe pertile comuna ea se imparte la toti. Asa cum se imparte si diferenta dintre apometrul general si suma apometrelor individuale, care tot ca repartitoare de costuri sunt, conform NML 003-05.
Ultima modificare: Luni, 20 Martie 2023
latka, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu a zis nici ca are pierderi nici ca nu are, dar nu mai conteaza.

"Nadoi"
Cine face calculul costului caldurii ???
Daca nu aveti o firma specializata e ilegal.
Daca nu a facut inventarierea si sa aiba un repartitor pe turul general e ilegal.
Daca vreti cititi singur [ link extern ]

si va gasiti aici solutia.
Ultima modificare: Marți, 21 Martie 2023
Manuela Rășină, administrator
Ce calcule specializate trebuie,? Un gigacalorimetru este un aparat care masoara precis consumul de energie termica, nu are legatura cu repartitoarele care se monteaza pe calorifere. Alea nu se mai pun. Ce inventariere sa faca ?!? :)))

Am explicat destul de clar ca gigacalorimetrele de la intrarea in proprietatatile individuale nu sunt luate in calcul decit ca repartitoare de costuri. Factura se emite dupa gigacalorimetrul de la intrare.

Capitolul I Dispoziţii generale
Articolul 1
(1) Prevederile prezentei norme tehnice se aplică în condominiile care sunt alimentate cu energie termică în sistem centralizat, având instalaţiile interioare comune condominiului, unui tronson sau unei scări a acestuia, dacă sunt îndeplinite condiţiile de montare şi utilizare a repartitoarelor de costuri prevăzute în actele normative în vigoare.
(2) Prezenta normă tehnică se aplică şi la repartizarea consumurilor de energie termică înglobată în apa caldă, energie termică pentru încălzire şi combustibil utilizat în condominiile care au centrale termice locale.
(3) Contoarele de energie termică individuale montate la nivel de apartament pot fi utilizate numai ca repartitoare de costuri.


Luati si cititi legile, inainte de a da sfaturi.
Conductele pe casa scărilor sunt izolate in totalitate, la fel și la subsol.
Diferența dintre suma gigacalorimetrelor individuale și cel general care rezulta, se împarte in mod egal la TOATE apartamentele de pe scara, inclusiv la cei care au centrale individuale.
Nu mi se pare logic,
Participarea la instalarea rețelei pe casa scărilor s-a făcut cu împărțirea costurilor la toate apartamentele, deși cei cu centrale individuale nu beneficiază de ea. Nu este suficient, mai sunt trecuți și cu cota parte la cheltuieli cu încălzire, cei debransati(cu centrala proprie)?
Mi se pare un abuz.

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. va rog sa ma ajutati cu o informatie. pe scara blocului ... andreeaene andreeaene Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Pe scara blocului unde locuiesc sunt apartamente care au caldura de la Termoenergetica si apartamente care au ... (vezi toată discuția)
Procent de plata la energia termica _simo_ _simo_ La o asociatie de proprietari sunt doua apartamente ce au centrala temica pe gaze,iar restul nu au repartitoare individuale de caldura ,va rog sa ma ajutati sa ... (vezi toată discuția)