Prin punerea in aplicare a ordinului nr. 7 / 2024 al ANRE se face o mare nedreptate a locatarilor de la ultimul etaj. Acesta prevede ca , energia termica degajata de tevile care traverseaza apartamentele sa fie platita de toti locatari in functie de cota de proprietate. De ce trebuie sa plateasca, ptr tevile care degaja caldura la etajele inferioare ( care travesseaza ) , locatari de la ultimul etaj prin apart carora nu sunt tevi care TRAVERSEAZA? Sunt blocuri care in bucatarii si bai nu au calorifere ci tevile care traverseaza sunt de 2" care nu au repartitoare dar la ultimul etaj sunt mici calorifere la care sunt montate repartitoare. Consider ca este normal sa se plateasca ptr tevile de la subsul , ptr calorilerelor de pe casa scari si birouri dar NU pentru tevile care traverseaza apartamentelor.
Cred ca nu intelegeti termenul sau explicatia ce v-a fost data.
Se achita caldura degajata de cei carora le traverseaza prin casa.
Nu achitati dv pentru cei carora le traverseaza caldura ci ei achita.
Adica daca eu si alti 3 stam sub dv care locuiti la etajul 4 ultimul si noi suntem debransati si avem centrala propriea tot achitam intrucat caldura degajata de tevile care urca la dv ramane si la noi si ne incalzeste.
Aveti firma care face repartizarea calcului costului caldurii?
Studiati ordinul. art 4,8,b si art 7. Eu nu spun ce-mi explica altul , am studiat ordinul 7 ANRE, Nu se plateste numai de catre cei care le traverseaza apart, ci toti locatari.
DA avem firma care face repartizarea calculelor, dar ei fac repartizarea conform ord 7 / 2024 si ma pune si pe mine sa platesc caldura din tevile care traverseaza apart inferioare (sunt 4 coloane) cu toate ca prin apart meu nu traverseaza nici o teava. Decat cea prin care se face aerisirea instalatiei (prin aceasta teava circula apa decat o data pe an cand se face incarcarea instal). Consider ca este normal sa se plateasca ptr tevile de la subsul , ptr calorilerelor de pe casa scari si birouri dar NU pentru tevile care traverseaza apartamentele .
Doamna,
Firma despre care faceti vorbire trebuie sa faca un inventar al SET-urilor, pe caprarii:
- SET subsol - energia termica se repartizeaza la toti prop., proportional pe c.p.i.;
- SET tevi care traverseaza locuintele - se repartizeaza fiecarui prop. conf. SET-ului reiesit din masuratoare;
- SET calorifere individuale;
- SET pentru alte situatii;
Apoi, depinde cum este situatia practica la dvs. : sunt situatii in care caldura se difuzeaza de sus in jos si sunt situatii la care difuzarea caldurii se face de jos in sus.
Asadar, chemati la "ordin" firma (prestatoare de servicii), discutati/stabiliti fiecare situatie in parte, eventual incheiati un PV de constatare si lucrati conform celor stabilite.
De obicei, inventarierea despre care scriam mai sus, se poate determina in procente si asa se poate face si repartizarea costurilor cu incalzirea. Este necesara o mai buna colaborare intre as. prop. si firma care va presteaza serviciile de repartizare prin repartitoare de costuri.