Prin punerea in aplicare a ordinului nr. 7 / 2024 al ANRE se face o mare nedreptate a locatarilor de la ultimul etaj. Acesta prevede ca , energia termica degajata de tevile care traverseaza apartamentele sa fie platita de toti locatari in functie de cota de proprietate. De ce trebuie sa plateasca, ptr tevile care degaja caldura la etajele inferioare ( care travesseaza ) , locatari de la ultimul etaj prin apart carora nu sunt tevi care TRAVERSEAZA? Sunt blocuri care in bucatarii si bai nu au calorifere ci tevile care traverseaza sunt de 2" care nu au repartitoare dar la ultimul etaj sunt mici calorifere la care sunt montate repartitoare. Consider ca este normal sa se plateasca ptr tevile de la subsul , ptr calorilerelor de pe casa scari si birouri dar NU pentru tevile care traverseaza apartamentelor.
In regulamentul de aplicarea ordinului 7 ANRE nu se specifica :
- SET tevi care traverseaza locuintele - se repartizeaza fiecarui prop. conf. SET-ului reiesit din masuratoare;
ci :
Art. 4
9.consum comun de încălzire - consumul de energie termică aferent:
a)corpurilor de încălzire din spaţiile comune ale condominiului, precum: casa scării, spaţii administrative,
spălătorii, uscătorii, holuri etc.;
b)conductelor de distribuţie a încălzirii din subsolul condominiului şi coloanelor de distribuţie a încălzirii care traversează proprietatea comună şi individuală;
Art. 7
(1)Cantitatea totală de energie termică pentru încălzire repartizată fiecărui apartament sau spaţiu cu altă
destinaţie decât cea de locuinţă dintr-o unitate de calcul se calculează ca sumă între consumul individual de
încălzire şi cota-parte din consumul comun de încălzire, cu relaţia:
QiTOTÎ = QiPCÎ + QiINDÎ MWh,
în care:
QiTOTÎ - cantitatea totală de energie termică pentru încălzire repartizată fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă dintr-o unitate de calcul; se exprimă în MWh; QiPCÎ - cota-parte din cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire ce revine fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă dintr-o unitate de calcul; se calculează conform art. 14 şi se exprimă în MWh
Art. 14
Cota-parte din cantitatea totală de energie termică aferentă consumului comun de încălzire ce revine fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă dintr-o unitate de calcul, indiferent dacă acesta este deţinut de o persoană fizică sau juridică, se determină cu relaţia:
QiPCÎ = QtotPCÎ x Zi MWh,
în care:
QtotPCÎ are semnificaţia prevăzută la art. 12; Zi - cota indiviză aferentă apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă "i" din unitatea
de calcul; se determină cu relaţia:
Zi = Sui/SumaSui,
unde:
Sui - suprafaţa utilă aferentă apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie decât cea de locuinţă "i";
SumaSui - suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât cea de
locuinţă din unitatea de calcul.
Firma care face repartitia mi-a raspuns ca respecta ordinul 7.
CE SE MAI POATE FACE ? Degeaba vine o firma si face inventarul tevilor.
Tevile de caldura care traverseaza apartamentele.
Consider ca este normal sa se plateasca ptr tevile de la subsul , ptr calorilerelor de pe casa scari si birouri dar NU pentru tevile care traverseaza apartamentelor.
Doamna ma scuzati ca va spun dar sunteti departe de a intelege ordinul 7. Cine vreti sa plateasca caldura tevilor care traverseza apartamente?
Puteti merge peste cei care l-au facut sa protestati.
Raspunsul este postat chear de dvstra. Eu spun ca energia termica degajata de tevile care traverseaza apart sa fie platite de locatari apart respective. Am facut si adr la ANRE dar mi-au raspuns ,printre altele, ca firmele care calculeaza le este mai greu sa calculeze ptr fiecare apart.
sanda65,
Eu v-am explicat ce trebuie sa faceti.
Chemati firma care va repartizeaza costurile cu incalzirea sa va faca un inventar serios al SET-urilor, transforma totul in procente si repartizarea devine o joaca de copil.
Firma o sa va faca (responsabil) acea inventariere, dar probabil ca o sa va ceara ceva monetar - pana la urma asta este. Incheiati un contract de prestari de servicii, faceti inventarul instalatiilor, puneti fiecare proprietar sa semneze procesul verbal d inventariere (pentru SET-ul sau), atrageti-le atentia sa nu modifice SET-ul (sau daca are de gand sa modifice sa o faca cu aprobarea as. prop. si a firmei).
Eu zic ca facand asa, respectati in totalitate legea si fiecare proprietar nui poate emite pretentii.
Mult succes!