Bancile vor semna protocoale de colaborare cu Ministerul Agriculturii si Fondul de Garantare a Creditului Rural prin care sa se precizeze clar conditiile de evaluarea a unui proiect, cu scopul de a se debloca creditarea in agricultura, informeaza un comunicat al ministerului de resort.
Prim-ministrul Emil Boc si ministrul agriculturii, Valeriu Tabara, s-au intalnit marti cu reprezentantii bancilor comerciale si ai Bancii Nationale a Romaniei pentru a discuta modalitati pentru deblocarea si continuarea creditarii in agricultura, astfel incat cei care au in derulare proiecte europene sa poata accesa credite.
Participantii la discutii au convenit ca MADR impreuna cu Fondul de Garantare a Creditului Rural si cu bancile sa incheie protocoale de colaborare prin care sa fie precizate foarte clar conditiile de evaluare a unui proiect. In acest sens, protocoalele vor face referire la necesitatea unei scrisori de confort neangajanta care, in momentul in care proiectul este aprobat, sa se transforme intr-o scrisoare de confort angajanta.
„Aceasta se doreste a fi o masura de siguranta, atat pentru investitori, cat si pentru Romania, ca tara, ca acesti bani europeni vor fi cheltuiti in timp si la timp si nu ne vom mai afla pe viitor in situatia de a pierde bani europeni”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul intalnirii.
De asemenea, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale va realiza o analiza a proiectelor aflate in derulare, astfel incat acolo unde exista un minim de bancabilitate a proiectului acesta sa fie continuat. Acolo unde nu sunt indeplinite nici macar conditiile minimale pentru bancabilitatea unui proiect, intr-un termen stabilit sa se impuna rezilierea contractelor astfel incat, pe viitor, banii europeni sa fie utilizati eficient si sa nu fie pierduti de Romania.
„Noi speram prin aceasta masura sa reusim sa crestem eficienta cu care implementam proiectele deja aprobate si semnate. Proiectele care nu pot fi realizate, trebuie reziliate, banii deblocati si pusi la dispozitia altor beneficiari care ii asteapta”, a declarat
Barna Tanczos, secretar de stat in MADR.
In ceea ce priveste bancabilitatea, Barna Tanczos a precizat ca aceasta se refera la sustenabilitatea acestor proiecte de investitii din punct de vedere bancar.
Astfel, „beneficiarii care vin pe masura 121 si 123 din PNDR au obligatia de a aduce o scrisoare de confort de la banca inainte de depunerea proiectului pentru aprobare, prin care demonstreaza ca acel proiect ii va aduce niste venituri care ii asigura plata ratelor si amortizarea investitiei,” a precizat Tanczos.
Comentarii articol (1)