Mai mult de unul din opt copii au fost deranjati sau suparati de continuturi de pe internet, arata raportul EU Kids Online bazat pe interviuri cu 23.000 de copii din Europa. Cu toate acestea cercetatorii subliniaza ca majoritatea copiilor nu au avut experiente suparatoare pe internet si adesea se simt comfortabil in a face lucruri pe care unii adulti le considera riscante.
In timp ce 12% dintre copii spun ca au fost deranjati sau suparati de experiente online – inclusiv expunerea la pornografie, mesaje sexuale sau agresive/ hartuire sau continut potential daunator generat de utilizatori- proiectul a dezvaluit si faptul ca parintii adesea nu cunosc riscurile la care au fost expusi copiii lor. De exemplu, daca un copil a fost hartuit online, mai mult de jumatate dintre parinti nu stiu ca acest lucru s-a intamplat.
Proiectul EU Kids Online coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE) a aflat de asemenea ca varsta primei utilizari a internetului de catre copii este in scadere – in medie 7 ani in Suedia si 8 ani in cateva dintre tarile nord-europene, inclusiv Marea Britanie.
Operatorii, care au discutat cu copii cu varsta intre 9 si 16 ani, au aflat ca pentru cei mici cel mai dificil /suparator este sa fie expusi la materiale nepotrivite, daunatoare pe internet. Studiul recomanda directionarea fondurilor si a masurilor preventive catre copiii de varsta mica, pentru a reduce riscurile si a spori oportunitatile oferite de internet.
Echipa de cercetare a coordonat colectarea datelor in 25 de tari europene pentru raportul intitulat Risc si siguranta pe internet. Proiectul este finantat de Comisia Europeana prin Programul „Safer Internet” si a fost prezentat la Luxemburg la „Safer Internet Forum”.
Cehia, Estonia, Lituania si Suedia sunt tarile in care copiii sunt in cea mai mare masura expusi la risc, in timp ce Italia, Portugalia si Turcia prezinta riscul cel mai scazut.
Cu toate acestea, cercetatorii au aflat ca un numar mai mare de copii online inseamna atat mai multe oportunitati, cat si riscuri, si ca riscurile adesea nu duc la rau efectiv.
Sonia Livingstone, unul dintre autorii raportului si profesor in media si comunicare la LSE, declara: „Acest studiu arata cum copiii intra pe internet la varste din ce in ce mai mici si mult mai des decat oricand. Internetul este o parte centrala a vietii copiilor din Europa, acestia folosindu-l pentru o varietate de lucruri care sunt adesea benefice, cum ar fi teme pentru scoala, jocuri, video-uri si mesagerie instant. Chiar daca este ingrijorator ca unii copii au fost suparati de lucruri pe care le-au intalnit online, e important sa punem acest fapt in balanta cu beneficiile si sa intelegem ca riscul nu duce intotdeauna la rau efectiv”.
„De exemplu, hartuirea online [cyber-bullying] este comportamentul cel mai probabil sa supere copiii, dar este cel mai rar intalnit risc dintre toate pe care le-am investigat. Copiii cei mai mici sunt cei care au cele mai mari greutati in a trece peste experientele suparatoare si in aceasta zona guvernele ar trebui sa promoveze actiuni de protectie si educatie”.
Alte rezultate ale studiului au inclus:
• Jumatate dintre copii spun ca e ma usor sa fie ei insisi online decat in viata reala
• Baietii adolescenti sunt mai expusi la imagini sexuale in timp ce fetele primesc in mai mare masura mesaje suparatoare– totusi fetele sunt in mai mare masura decat baietii suparate de riscuri online.
• Unul din opt copii au vazut continut generat de utilizatori care promoveaza ura rasiala sau anorexia.
• 48% dintre copiii care folosesc internetul au acces din propria lor camera, iar aproape unul din trei copii (31%) au acces prin telefonul mobil sau alt dispozitiv portabil.
• Multi dintre copiii de 11-12 ani nu au cunostinte de baza legate de siguranta, cum ar fi sa schimbe setarile pentru informatii personale sau sa blocheze contacte nedorite.
Raportul complet EU Kids Online report, Riscuri si siguranta pe internet, a fost lansat simultan in Londra, Luxemburg si Goteborg joi, 21 octombrie, si va fi disponibil pe site-ul www.eukidsonline.net
Comentarii articol (0)