ACCES GRATUIT
ANAF: Frauda "carusel" cu un prejudiciu de aproape 290.000 lei
In urma unui control inopinat, comisarii Garzii Financiare Arad au descoperit ca societatea verificata nu functioneaza la sediul social declarat, firma folosindu-se de documente fictive care simuleaza transmiterea si circulatia economica a unor bunuri, care in final fac obiectul unor livrari intracomunitare, intr-o frauda de tip "carusel", informeaza ANAF. Prejudiciul cauzat se ridica la 290.000 de lei.
Articolul continuă mai jos
In urma unui control operativ si inopinat la un agent economic din municipiul Arad, comisarii sectiei Arad a Garzii Financiare au constatat ca societatea nu functioneaza la sediul social declarat, administratorul societatii neputand fi contactat. Astfel, nu s-a putut intra in posesia evidentei financiar-contabile a societatii respective.
Desi din declaratia pe propria raspundere a administratorului rezulta ca societatea respectiva nu a avut activitate in anul 2009, ca urmare a unor verificari incrucisate efectuate la alte firme, s-a constatat ca acest agent economic a efectuat totusi operatiuni comerciale cel putin in semestrul II din anul precedent.
Tinand cont de aceste aspecte, comisarii au verificat daca agentul economic a depus la organul fiscal teritorial competent declaratiile lunare si trimestriale obligatorii prevazute de dispozitiile legale si asumate prin vectorul fiscal declarat, din care sa rezulte activitatea desfasurata pentru fiecare perioada de raportare in parte. Din informatiile obtinute a rezultat ca agentul economic nu are depuse la organul fiscal teritorial competent cele doua tipuri de declaratii aferente activitatii desfasurate pentru perioada de raportare a trimestrului II 2009 si a trimestrului I 2010.
Conform ANAF, din analiza faptelor si documentelor s-a constatat ca sunt intocmite documente fictive care simuleaza transmiterea si circulatia economica a unor bunuri, care in final fac obiectul unor „livrari intracomunitare”, de asemenea fictive, astfel ca dispar din circuitul comercial national. Ultima veriga din lantul de frauda a beneficiat astfel de deducere sau rambursare de TVA de la bugetul consolidat al statului, TVA care nu a fost niciodata achitat. In acest mod a fost format un lant de frauda la TVA, frauda „carusel”, este data „o aparenta de cumparator de buna credinta”, partenerii primind astfel statutul de veriga sanatoasa in acest lant.
Societatea respectiva, ca prima veriga in lantul de frauda, a fost infiintata si/sau reactivata premeditand evaziunea fiscala prin efectuarea de operatiuni comerciale fictive, neinregistrarea operatiunilor economice, sustragerea de la plata taxelor si impozitelor catre bugetul consolidat al statului si facilitarea in favoarea ultimei verigi din lantul de frauda a deducerii si/sau rambursarii de TVA de la bugetul consolidat al statului.
Prin efectuarea unor operatiuni economice care nu au fost inregistrate in evidenta financiar-contabila si/sau raportate catre organul fiscal teritorial competent, agentul economic controlat s-a sustras de la plata catre bugetul consolidat al statului a sumei totale de 288.687 lei, reprezentand TVA in suma de peste 173.000 lei si impozit pe profit in suma de arpxoximativ 115.000 lei.
Motivat de natura aspectelor constatate, pentru continuarea cercetarilor si stabilirea persoanelor vinovate, cazul a fost sesizat in mod operativ Parchetului de pe langa Judecatoria Arad.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)