63% dintre gradinitele controlate in luna septembrie de Autoritatea pentru Protectia Consumatorului (ANPC) nu respectau prevederile legale referitoare la calitatea hranei sau a serviciilor prestate pentru copii, valoarea amenzilor aplicate ajungand la aproximativ 240.000 de lei, se arata intr-un comunicat de presa al institutiei, publicat marti.
ANPC a verficat, in perioada 15-30 septembrie, aproape 500 de gradinite, dintre care peste 300 nu respectau prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calitatii serviciilor prestate in spatiile de educare, instruire si de joaca ale copiilor, precum si a calitatii hranei pentru copii.
Pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, comisarii ANPC au aplicat 62 amenzi contraventionale, in valoare de 238 000 lei si 245 avertismente. Ei au fost oprit definitiv de la utilizare 114 kg de produse alimentare, iar alte 550 kg cu probleme de informare-etichetare au fost oprite temporar de la utilizare, pana la remedierea deficientelor.
Controlul a depistat unitati de invatamant care functionau fara autorizatii sanitare , fara aviz PSI sau a caror autorizatie sanitara nu era vizata pe anul in curs, precum si unitati care nu aveau regulament de ordine interioara sau care nu il respectau.
De asemenea, a fost verificata existenta contractelor de prestari servicii de invatamant prescolar incheiate intre conducerea gradinitelor si parinti. ANPC a constatat ca unele gradinite solicitau plata in avans a taxei de scolarizare, pentru intarziere fiind percepute penalitati de 0,1% si chiar exmatricularea copilului. In alte contracte nu erau precizate serviciile incluse pentru programul scurt sau prelungit si nici suma stabilita pentru hrana copiilor.
In situatia disciplinelor optionale, pentru care parintii platesc separat, comisarii au constatat ca unele contracte nu contineau lista activitatilor incluse si nici pretul aferent acestora, iar in unele gradinite nu existau deloc asemenea contracte.
O incalcare grava a legislatiei o reprezinta nerespectarea prevederilor privind numarul maxim de copii admisi intr-o grupa (20 de prescolari conform OMS 1955/1995), abatere constatata la mai multe gradinite din judetul Vaslui.
Comisarii ANPC au descoperit, de asemenea, in mai multe judete, alimente expirate si lipsa documentelor de provenienta a alimentelor sau nerespectarea conditiilor de depozitare.
S-a mai constatat ca unele gradinite prezentau abateri privind dotarea blocurilor alimentare, respectiv: nerespectarea circuitului alimentelor si a veselei astfel ca fluxul tehnologic sa se desfasoare intr-un singur sens, dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru prepararea mancarurilor (instalatii frigorifice, utilaje, ustensile, vase uzate), dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa calculului privind necesarul zilnic de calorii si substante nutritive pentru alcatuirea dietei copiilor, lipsa intocmirii foii zilnice de alimente, lipsa retetelor de preparare a alimentelor in unitatile cu bucatarii proprii, lipsa avizarii meniurilor de catre personalul medical din unitate. S-au depistat abateri si in ceea ce priveste spatiile de servire: vesela insuficienta, scaune si mese defecte.
Au mai fost constatate abateri privind informarea consumatorilor: lipsa oricaror elemente de identificare-caracterizare pentru alimente utilizate ca materii prime sau ca atare, acestea fiind practic neetichetate; neafisarea la loc vizibil a listei-meniu cu preparatele care vor fi servite in ziua curenta sau liste-meniu ce nu contineau toate elementele necesare informarii clare si corecte, neinscrierea cantitatii nete/portie la mancarurile mentionate in lista-meniu.
Comentarii articol (0)