In luna septembrie, inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) au controlat o serie de gradinite cu program prelungit, constatand ca din 489 gradinite, 281 nu respectau in totalitate prevederile actelor normative privind modul de asigurare a calitatii serviciilor prestate in spatiile in care se desfasoara activitatea de educare, instruire si joaca, precum si a calitatii hranei asigurate copiilor.
Pentru abaterile constatate au fost oprite definitiv de la utilizare produse si preparate alimentare care aveau abateri de informare-etichetare, iar pentru 28 operatori economici s-a dispus masura opririi temporare a prestarii serviciilor. Totodata, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor, au fost aplicate
78 amenzi contraventionale, in valoare de 282.000 lei si 203 avertismente.
Controlul a depistat unitati de invatamant care functionau fara autorizatii sanitare sau a caror autorizatie nu era vizata pe anul in curs si unitati care nu aveau regulament de ordine interioara sau care nu il respectau.
Gradinite, fara contracte de prestari servicii
Inspectorii au cerut, de asemenea, contractele de prestari servicii de invatamant prescolar incheiate intre conducerea gradinitelor si parinti, descoperind faptul ca unele gradinite nu functionau in baza unui astfel de contract, iar altele nu il respectau.
Aceeasi situatie s-a constatat si in ceea ce priveste contractele de prestari servicii pentru disciplinele optionale, pentru care parintii platesc separat.
S-au mai descoperit abateri si in cazul respectarii planurilor de invatamant, care trebuie sa fie avizate de Comisia Nationala de Specialitate si aprobate de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului. Una dintre incalcarile frecvente ale legislatiei o reprezinta nerespectarea prevederilor privind numarul maxim de copii admisi la o grupa.
Grupuri sanitare necorespunzatoare
Aspectul spatiilor destinate copiilor a fost un alt punct important in raportul inspectorilor ANPC, acestia constatand ca unele grupuri sanitare erau necorespunzatoare (chiuvete cu baterii defecte, pereti si tavane cu portiuni patate ca urmare a infiltratiilor de apa) sau ca paturile nu avea huse de protectie pentru saltelele destinate odihnei de pranz a copiilor.
Inspectorii ANPC au mai avut in vedere calitatea serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, descoperind alimente cu data durabilitatii minimale depasita (neincadrarea in data durabilitatii minimale/data limita de consum), lipsa documentelor de provenienta a alimentelor, ca si nerespectarea conditiilor de depozitare.
Mai mult, conform observatiilor inspectorilor ANPC, unele gradinite nu calculau necesarul zilnic de calorii si substante nutritive la alcatuirea meniului sau nu alcatuiau o dieta diferentiata, in functie de grupa de varsta a copiilor
Instalatii frigorifice vechi, vesela insuficienta si uzata
Totodata, 11% dintre gradinitele controlate prezentau abateri privind dotarea blocurilor alimentare, respectiv: lipsa si/sau dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru depozitarea alimentelor, lipsa intocmirii foii zilnice de alimente, lipsa retetelor de preparare a alimentelor in unitatile cu bucatarii proprii, lipsa pastrarii probelor din mancarurile servite copiilor si dotarea necorespunzatoare a spatiilor pentru prepararea mancarurilor (instalatii frigorifice, utilaje, ustensile, vase uzate).
S-au depistat abateri si in ceea ce priveste spatiile de servire: vesela insuficienta, scaune si mese defecte, servirea fara a folosi fete de masa.
Comentarii articol (0)