Angajatorii care impiedica inspectorii de munca sa isi desfasoare controalele vor plati amenzi mai mari decat in prezent, potrivit unui proiect de lege publicat vineri de Ministerul Muncii. Astfel, cuantumul amenzilor contraventionale pentru incomodarea controalelor Inspectiei Muncii a fost majorat cu 500 de lei, angajatorii urmand sa fie sanctionati cu sume cuprinse intre 5.000 si 10.000 de lei.
Potrivit proiectului de Lege pentru pentru modificarea si completarea Legii nr. 108/1999 privind infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, faptele pentru care angajatorii vor fi amendati sunt:
- impiedicarea in orice mod a inspectorilor de munca sa exercite, total sau partial, controlul sau sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale prin orice actiune sau inactiune a conducatorului unitatii, reprezentantului legal, a unui angajat, prepus sau a altei persoane aflata in locatiile supuse controlului, inclusiv refuzul persoanei gasite la locul de munca de a completa fisa de identificare
- neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta;
-nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acesteia, angajati, prepusi sau alte persoane aflate in locatiile supuse controlului a obligatiei de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, in termenul stabilit de inspectorii de munca, documentele si informatiile solicitate de catre acestia, necesare controlului sau cercetarii evenimentelor.
Proiectul de act normativ elaborat de Ministerul Muncii
extinde si atributiile inspectorului de munca. Astfel, potrivit art. 19, ei
au dreptul sa dispuna retragerea sau suspendarea autorizatiei de functionare a societatii, in timp ce in legea in vigoare ei puteau doar propune acest lucru.
Mai mult, inspectorii de munca au dreptul sa aplice sigilii sau semne distinctive cu valoare de sigiliu, dar si
sa dispuna interzicerea, restrictionarea si chiar retragerea unui produs de pe piata. Totodata, ei
pot sa ridice, temporar pe perioada verificarilor, de la entitatea controlata, orice document care poate constitui o proba.
Proiectul de Lege mai prevede si
includerea functiei de inspector de munca in categoria functiilor publice cu statut special si chiar
formularea unui Statut al inspectorului de munca, care sa fie reglementat prin lege si care ar urma sa fie adoptat in termen de 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestui act normativ.
“Rolul inspectorului de munca este acela de a controla si constata modul de aplicare a legislatiei existente in domeniul de competenta, fiind un instrument activ al vointei autoritatii statului in protejarea angajatilor, prin investirea acestuia cu exercitiul autoritatii de stat”, se motiveaza prevederea in nota de fundamentare a proiectului.
Conform art. 16 din proiect, functia de inspector de munca va putea fi ocupata de
persoane cu studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv
studii superioare de lunga durata absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, stiinte juridice, stiinte economice, sau in specializarile: sociologie, psihologie, medicina, administratie publica si stiinte politice.
De asemenea, actul normativ mai prevede ca personalul din cadrul Inspectiei Muncii sa beneficieze de
masuri speciale de protectie impotriva amenintarilor, violentelor sau a oricaror fapte care ii pun in pericol pe ei, familiile sau bunurile lor, de
rambursarea tuturor cheltuielilor pentru daunele suferite in exercitarea atributiilor, precum si de
sprijin financiar din partea institutiei, prin suportarea sumelor necesare asigurarii asistentei juridice, in cazul in care vor fi actionati in instanta.
Potrivit proiectului de lege, i
nspectorul general de stat si inspectorii generali de stat adjuncti vor avea, pe langa atributiile de conducere,
si atributii de control, pe care si
le vor putea exercita pe intreg teritoriul tarii.
Aceeasi prevedere este valabila si pentru
inspectorii de munca, care vor avea dreptul de a desfasura activitatea de control pe tot teritoriul tarii, indiferent de locul de munca in care isi desfasoara activitatea in mod curent, in baza unei decizii emise de inspectorul general de stat.
Nota Avocatnet.ro Puteti consulta proiectul integral, in fisierul atasat.
Comentarii articol (24)