Avocatnet.ro va prezinta cele mai importante subiecte dezbatute astazi de presa:
"Rabla": sanctiuni pentru dealerii care nu dau masinile, informeaza
Evenimentul Zilei.
Producatorii si importatorii de autoturisme care nu-si vor onora contractele incheiate pana pe 28 februarie 2011 vor fi obligati sa puna la dispozitia clientilor masinile noi pana pe 31 mai.
Producatorii si importatorii de autoturisme care nu-si vor onora comenzile fata de clientii care-si achizitioneaza masini noi prin programul "Rabla" vor fi obligati sa se achite de aceasta datorie in maximum trei luni de la data expirarii programului. In plus, dealerii vor trebui sa suporte contravaloarea tichetului sau a tichetelor depuse de cel cu care au incheiat contractul.
"In cazul in care a chizitionarea autovehiculului nou nu este realizata din culpa exclusiva a pro ducatorului validat, acesta are obligatia de a oferi proprietarului inscris, in maximum 90 de zile dupa data de 28 februarie 2011, posibilitatea achizitionarii unui autovehicul nou. Iar firma va fi obligata sa suporte «din buzunar» contravaloarea tichetului sau a tichetelor", a explicat Gheorghe Popescu, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Taxele pe fumat fac scrum echilibrul economic, informeaza
Capital.
Tutunul dauneaza grav nu doar sanatatii, ci si economiei. Cea mai mare crestere de pret in 2010, decisa de stat prin accize si cu impact major asupra inflatiei, a fost la tigari, cu 26%.
Pretul tigarilor este format preponderent (peste 80%) din accize si TVA. Din acest motiv, majorarea accizelor peste nivelul anuntat in Codul fiscal, de la 57 la 64 de euro, in loc de 61,2 euro la mia de tigarete anul trecut, si cu inca zece euro in 2010, precum si cresterea TVA s-au reflectat imediat in preturi mai mari.
In mai putin de doi ani, din ianuarie 2009 pana acum, pretul unui pachet de tigari din categoria cea mai vanduta aproape s-a dublat. Din aceste motive, dar si din cauza ponderii mari pe care tigarile o au in consumul populatiei, influenta preturilor acestora asupra ratei inflatiei a fost mai puternica decat cresterea preturilor la combustibili sau la alimente.
Romania Libera scrie:
Taxa pe avere - Oamenii de afaceri: "o prostie", fiscalistii: "o tampenie".
Taxa pe avere, promisa de Guvern FMI pentru anul viitor, ar avea efecte catastrofale asupra economiei, avertizeaza oamenii de afaceri si fiscalistii.
In loc sa combata evaziunea fiscala, care atinge miliarde de euro, sa scoata mai multi bani din contractele semnate cu baietii destepti din economie si sa umfle mai putin buzunarele regilor asfaltului, Guvernul va introduce de anul viitor un impozit pe avere, masura la care multe tari UE au renuntat in ultimii ani. Impozitul va fi inca o lovitura data economiei si va exila peste granite oamenii de afaceri. Potrivit scrisorii suplimentare de intentie convenite cu FMI, Executivul va adopta pana la finele lunii decembrie o ordonanta de impozitare a averilor mari, prin extinderea criteriului de definire a venitului impozabil.
ANPC: Bancile, amendate cu 10.000.000 lei in octombrie pentru incalcarea OUG 50, titreaza
money.ro.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a amendat cu 10.000.000 lei bancile pentru nerespectarea Ordonantei 50/2010 privind creditele pentru consumatori, potrivit vicepresedintelui institutiei Samuel Calota.
ANPC a continuat sa aplice amenzi bancilor pentru nerespectarea legii si in luna octombrie, ca urmare a reclamatiilor clientilor.
Lumea, la un pas de criza alimentara, relateaza
Adevarul.
Organizatia Natiunilor Unite a emis un raport in care avertizeaza asupra riscului cauzat de scumpirea produselor de consum.
Recoltele sub asteptari din 2010 au dus la majorarea preturilor alimentelor, iar inflatia continua sa creasca in tot mai multe state.
Preturile alimentelor se situeaza acum la nivelul inregistrat in 2007-2008, cand criza financiara mondiala inca nu izbucnise. Mai mult, valoarea totala a importurilor de produse alimentare la nivel mondial va depasi, anul acesta, pragul de 1.000 de miliarde de dolari, cu 15% mai mare decat cea din 2009.
Este pentru a doua oara in istorie cand se intampla acest lucru, precedentul fiind stabilit in timpul crizei alimentare din 2008, cand valoarea importurilor de alimente la nivel mondial a fost de 1.031 miliarde de dolari, reprezenand cel mai ridicat nivel inregistrat vreodata.
Comentarii articol (3)