Patronat: Pretul legumelor creste cu 50%, scrie capital.ro.
Cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a rosiilor si altor legume produse in Romania cu 50%, precum si oprirea activitatii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite in somaj 2.000 de salariati, potrivit federatiei de producatori Pro Agro.
"Majorarea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant. Fermierii care folosesc energia termica produsa de societatea Radet incep sa isi restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie. Cel mai grav afectata de scumpire este cea mai mare sera de legume din Europa, Leoser SA, membra a federatiei Pro Agro si a organizatiei de producatori Hortifruct, singura organizatie de producatori agricoli din Romania recunoscuta de UE", arata federatia, intr-un comunicat.
Liviu Voinea recunoaste: Consumul a stagnat, anunta evz.ro.
Guvernul mizeaza in 2014 pe cresterea consumului intern, insa in 2013, in ciuda veniturilor mai mari, romanii au fost economi si nu au aruncat banii pe fereasta.
"Anul trecut, Guvernul a crescut salariile bugetarilor cu 15%, pensiile cu 4%, salariul minim cu 15%, venitul minim garantat cu 8%, si, cu toate astea, consumul populatiei a stagnat, in conditiile in care nici preturile nu au au crescut, inflatia anualizata, de 1,5%, fiind cea mai mica de dupa Revolutie. In conditiile in care s-au bagat in economie circa doua miliarde euro care ar fi trebuit sa mearga in consum, consumul nu a crescut", a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, la Romania TV.
Acciza suplimentara, de maine pe masa negocierilor cu FMI, titreaza adevarul.ro.
Guvernul trebuie sa-i convinga pe finantatorii internationali, care incep marti o noua misiune in Romania, ca poate compensa pierderile provocate de amanarea cu trei luni a accizei de 7 eurocenti pe carburanti.
O noua misiune a Fondului Monetar Interntional (FMI) va sosi maine la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by. Pe agenda discutiilor se regaseste acciza suplimentara de 7 eurocenti pe carburanti, dar si alte masuri negociate in misiunile anterioare.
Cum se imprumuta statul pentru stergerea datoriei privatilor, se intreaba romanialibera.ro.
Marti, Ministerul Finantelor s-a indatorat cu 2 miliarde dolari din pietele externe, la un randament de peste 5%-mai scump decat o face in lei din piata interna. Suma este foarte apropiata ca valoare de reducerea rezervelor minime de catre BNR saptamana trecuta, RMO-urile reprezentand datorie externa pe termen scurt.
Saptamana trecuta BNR a eliberat o parte din rezervele minime obligatorii (nivelul RMO a fost redus de la 20% la 18% iar la lei de la 15% la 12%). Au plecat din BNR cu destinatia bancile comerciale echivalentul a 1,8 miliarde dolari.
Comentarii articol (0)