Furtul de masini, talhariile, traficul de droguri si fraudarea cartilor de credit sunt adesea manifestari la nivel local ale retelelor infractionale internationale, care actioneaza la nivel transfrontalier si in spatiul cibernetic. In acest context, Comisia Europeana a adoptat, luni, un nou set de masuri pentru sporirea sigurantei cetatenilor UE, se arata intr-un document de presa al CE.
Printre actiunile „Strategiei de securitate interna a UE in actiune” se numara un program comun pentru destramarea retelelor infractionale si teroriste, pentru protejarea cetatenilor, a intreprinderilor si a societatilor impotriva criminalitatii cibernetice, pentru sporirea securitatii UE printr-o gestionare mai inteligenta a frontierelor si pentru cresterea gradului de pregatire a Uniunii si a capacitatii de raspuns a acesteia in situatii de criza.
„In mod traditional, securitatea interna a UE a fost marcata de o anumita fragmentare, concentrandu-se asupra unui singur domeniu intr-un anumit moment. In prezent, adoptam o abordare comuna privind raspunsul la amenintarile si provocarile cu care ne vom confrunta in materie de securitate. Terorismul, criminalitatea organizata, transfrontaliera si cibernetica, precum si crizele si dezastrele sunt domenii in care trebuie sa ne unim eforturile si sa conlucram pentru a spori securitatea cetatenilor nostri, a intreprinderilor si a societatilor din intreaga UE. Aceasta strategie evidentiaza amenintarile cu care ne confruntam si actiunile pe care trebuie sa le intreprindem pentru a putea sa combatem aceste amenintari. Incurajez toate partile implicate sa isi asume responsabilitatea in vederea punerii in aplicare a acestor actiuni, consolidand, astfel, securitatea UE”, a declarat Cecilia Malmström, comisar pentru afaceri interne.
Delicventii utilizeaza din ce in ce mai mult internetul, atat pentru infractiuni minore, cat si pentru atacuri de mare amploare. La frontierele externe ale UE, se desfasoara operatiuni de trafic de droguri, de bunuri contrafacute, de arme, de persoane, iar retelele infractionale priveaza finantele publice de venituri importante. Fondul Monetar International estimeaza ca profiturile generate doar de infractiunile financiare reprezinta pana la cinci la suta din PIB-ul mondial. Crizele si dezastrele, indiferent daca acestea sunt cutremure si inundatii sau daca sunt cauzate de erori umane ori de intentii rauvoitoare, pot provoca suferinte populatiei, precum si pagube economice si de mediu. Totodata, teroristii gasesc noi modalitati de a face rau societatilor noastre, inclusiv directionand propaganda extremista violenta catre persoane vulnerabile.
In prezent, Comisia propune noi masuri menite sa combata aceste provocari. Printre acestea se afla o propunere legislativa pentru confiscarea activele provenite din savarsirea de infractiuni. De asemenea, UE ar trebui sa contribuie la punerea la dispozitia comunitatilor a unor mijloace de actiune pentru a combate radicalizarea si recrutarea si ar trebui sa identifice modalitati pentru a proteja mai bine infrastructura de transport, in mod special transportul terestru, impotriva terorismului. Se propune infiintarea unui centru european de combatere a criminalitatii cibernetice, in vederea reunirii expertizei in materie de anchetare si de prevenire a infractiunilor cibernetice si se elaboreaza o serie de masuri pentru instituirea unei abordari mai inteligente in ceea ce priveste gestionarea frontierelor, precum si pregatirea si raspunsul in caz de crize si de dezastre.
„Strategia de securitate interna a UE in actiune” identifica cinci obiective strategice si propune o serie de actiuni pentru fiecare dintre acestea.
1. Destramarea retelelor infractionale internationale care ameninta societatea noastra
- o serie de propuneri pentru sechestrarea si confiscarea in mod rapid si eficient a profiturilor si a activele provenite din savarsirea de infractiuni (2011);
- propunere privind utilizarea registrelor cu numele pasagerilor in UE (2011);
- propunere privind monitorizarea si acordarea de asistenta statelor membre in ceea ce priveste combaterea coruptiei (2011).
2. Prevenirea terorismului si combaterea radicalizarii si a recrutarii
- elaborarea unei politici pentru extragerea si analizarea datelor de mesagerie financiara in UE, programul de urmarire a finantarilor in scopuri teroriste (TFTP UE) (2011);
- infiintarea unei retele a UE pentru cresterea gradului de informare a publicului cu privire la radicalizare si adoptarea unor masuri de sustinere a societatii civile pentru a prezenta, a traduce si a combate propaganda extremista violenta (2011);
-consolidarea politicii UE de securitate a transporturilor (2011).
3. Cresterea nivelului de securitate pentru cetateni si intreprinderi in spatiul cibernetic
- infiintarea unui centru al UE de combatere a criminalitatii cibernetice (2013);
- infiintarea unei retele de echipe de interventie in caz urgenta informatica (2012);
- infiintarea unui sistem european de alerta si schimb de informatii - EISAS, (2013).
4. Consolidarea securitatii prin gestionarea frontierelor
- infiintarea Sistemului european de supraveghere a frontierelor - EUROSUR, (2011);
- imbunatatirea analizei pentru identificarea „punctelor sensibile” la frontierele externe (2011);
- elaborarea de rapoarte comune privind traficul de persoane, filierele de imigratie clandestina si traficul de marfuri ilicite ca baza pentru operatiuni comune (2011).
5. Cresterea capacitatii de rezilienta a Europei in caz de crize si de dezastre
- inaintarea unei propuneri privind punerea in aplicare a clauzei de solidaritate (2011);
- inaintarea unei propunere privind dezvoltarea unei capacitati europene de raspuns in situatii de urgenta (2011);
- definirea unei politici de gestionare a riscului care sa lege evaluarile amenintarilor si ale riscurilor de luarea deciziilor (2014).
Anual, Comisia va prezenta Parlamentului European si Consiliului un raport privind progresele inregistrate. Comisia va sustine Comitetul permanent pentru cooperarea operationala in materie de securitate interna (COSI), care va juca un rol-cheie in asigurarea punerii in aplicare efective a strategiei.
Strategia de securitate interna este o componenta esentiala a Programului de la Stockholm. In februarie 2010, presedintia spaniola a UE a evidentiat provocarile cu care se confrunta UE in strategia de securitate interna („Catre un model european de securitate”) si a invitat Comisia sa propuna actiuni in vederea punerii in aplicare a acesteia.
Comentarii articol (1)