Mortalitatea albinelor este in crestere, in timp ce numarul apicultorilor din Europa se afla in declin, toate acestea putand avea un impact serios asupra productiei de alimente, atata timp cat majoritatea speciilor de plante si a recoltelor depinde de polenizarea facuta de albine. Parlamentul va solicita Uniunii Europene sa isi amplifice sprijinul pentru sectorul apicol in urmatoarea reforma a Politicii Agricole Comune (PAC).
Datorita faptului ca 76% din productia de alimente si 84% din speciile de plante depind de polenizarea facuta de albine, Parlamentul a aprobat joi, 25 noiembrie, o rezolutie care solicita Comisiei sa majoreze ajutorul oferit sectorului apicol in Politica Agricola Comuna (PAC) dupa anul 2013, printr-o reforma a legislatiei si prin cresterea atat a suportului financiar, cat si a investitiilor in cercetare.
Paolo De Castro (S&D, IT), care a propus rezolutia in plen in numele Comisiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala, a declarat in timpul dezbaterii de marti: "Dificultatea comercializarii, volatilitatea preturilor si cresterea mortalitatii [albinelor] sunt o parte din factorii critici" care pun intr-o situatie de risc sectorul apicol din UE. Astrid Lulling (EPP, LU), care a contribuit substantial la elaborarea textului, a spus: "Albinele sunt importante pentru calitatea vietii noastre; de aceea, o politica complexa, globala, este necesara si urgenta, astfel asigurand atat un numar suficient de albine si de apicultori in UE, cat si evitarea depopularii."
Norme mai stricte cu privire la etichetarea produselor apicole, cercetarea in domeniul mortalitatii albinelor si includerea bolilor albinelor in politica veterinara a UE sunt cateva dintre recomandarile facute in rezolutia adoptata la 25 noiembrie de Parlamentul European.
Deputatii Europeni au solicitat Comisiei sa elaboreze un plan de actiune pentru a lupta impotriva mortalitatii albinelor, acesta incluzand atat promovarea practicilor agricole compatibile cu polenizatorii, cat si mentinerea si imbunatatirea programelor de suport, care vor expira in 2012.
Modificarea etichetarii necesara pentru garantarea calitatii
Din cauza faptului ca 40% din mierea vanduta in Europa provine din importuri, Parlamentul doreste ca politica legislativa cu privire la calitatea alimentelor sa fie actualizata pentru a imbunatatii regulile cu privire la indicarea pe eticheta a tarii de origine, pentru a evita informaþiile inºelatoare pentru consumatori, mai ales in cazul amestecurilor de sortimente de miere originare atat din þari ale UE, cat ºi din þari terþe.
Mai mult, masurile de control la frontiere, mai ales pentru importurile din þari terþe, vor trebui armonizate, deoarece importurile de miere de slaba calitate, falsurile ºi surogatele de miere, sunt elemente care conduc la denaturarea pieþei ºi care exercita o presiune constanta asupra preþurilor ºi a calitaþii finale a produselor pe piaþa interna a UE, spun membrii Parlamentului European.
Deputatii europeni au adaugat ca, de acum inainte, orice produs procesat care mentioneaza mierea ca un continut, va putea face referinta la acest lucru in denominarea produsului numai cu condiþia ca 50% din conþinutul in zahar sa provina din miere.
Un mai bun control al bolilor
Politica veterinara UE va trebui adaptata pentru a lupta impotriva mortalitatii albinelor, de exemplu prin masuri eficiente de control a bolilor albinelor, cum ar fi acarienii Varroa. Accesul la medicamente pe tot teritoriul Uniunii Europene va trebui sa fie imbunatatit prin finantare UE.
Cercetare independenta pentru informarea publicului
Rezolutia solicita Comisiei sustinerea cercetarii independente cu privire la mortalitatea albinelor si invita Comisia sa se asigure ca datele privind efectele culturilor modificate genetic ºi a pesticidelor asupra anumitor specii sunt puse la dispoziþia publicului. In final, Parlamentul sugereaza revizuirea regulilor cu privire la pesticide si la produsele de protectie a plantelor, pentru a permite o evaluare a riscurilor expunerii albinelor la aceste substante.
Comentarii articol (1)