In prezent, numarul albinelor din Europa se afla in declin drastic, arata informatiile Parlamentului European. Cate albine vor supravietui iernii? Ne putem imagina o lume fara cirese sau rosii? Intrucat aproximativ 60 - 70% din hrana noastra provine din plante polenizate de albine, disparitia continua a albinelor la nivel global va ameninta existenta fructelor si legumelor noastre preferate, respectiv a unui numar mare de plante terestre.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Comisia PE pentru Agricultura a votat saptamana aceasta prima sa propunere de solutii cu privire la situatia alarmanta din sectorul apicol si a propus masuri pentru a opri declinul populatiei de albine si a industriei apicole europene.
Rezolutia propusa solicita elaborarea unui plan de actiune cu scopul combaterii fenomenului de mortalitate a albinelor, utilizarea mai multor fonduri pentru sectorul apicol si includerea unor boli specifice albinelor si a medicamentelor pentru tratarea acestora in strategia veterinara europeana. De asemenea aceasta prevede o mai mare atentie la etichetarea mierii vandute in Europa, respectiv includerea originii si ingredientelor pe etichetelor produselor apicole.
Pentru Alojz Peterle (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Slovenia), apicultor si fost presedinte al Asociatiei slovene de apicultura, cea mai eficienta masura de combatere a mortalitatii albinelor ar fi o abordare globala care vizeaza imbunatatirea calitatii mediului. „Numarul albinelor este din ce in ce mai scazut datorita poluarii mediului [...] Nu este suficient sa obtinem medicamente, trebuie sa reducem pesticidele si biacidele".
Comisia Europeana a aprobat programele nationale pentru toate cele 27 de state membre ale UE pentru imbunatatirea productiei si comercializarea produselor apicole, sporind sprijinul anual de la 26 milioane de euro in perioada 2008-2010 la 32 de milioane in perioada 2011-2013. Rezolutia Parlamentului solicita cresterea sprijinului financiar acordat dupa 2013.
Potrivit eurodeputatului Paolo De Castro (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Italia), presedintele Comisiei pentru agricultura si raportorul rezolutiei PE, desi programele nationale s-au dovedit productive si eficiente, „cresterea mortalitatii albinelor solicita aplicarea unor masuri si actiuni urgente prin consolidarea politicii sectorului din cadrul reformei PAC, dupa 2013".
Finantarea ar fi utilizata in mod special pentru sprijinirea apicultorilor si acordarea fondurilor necesare proiectelor de cercetare nationale, cu scopul descoperii unor metode de control a acarianului Varroa si a altor amenintari cu care se confrunta albinele.
Rezolutia finala va fi votata in cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (3)