Americanii pun suplimentele din plante pe acelasi galantar cu vitaminele si mineralele, adica le socotesc suplimente alimentare, nu medicamente. Acest lucru ar trebui sa dea de gandit. Produsele din plante sunt mai sigure decat altele?
Este adevarat ca efectele secundare negative ar putea fi mai putine decat in cazul substantelor medicamentoase, dar suplimentele alimentare, atunci cand sunt avizate pentru a intra pe piata, nu urmeaza aceleasi etape riguroase precum medicamentele. Exista plante care, luate in cantitati mari, pot fi toxice pentru organism.
Prin urmare, atunci cand te decizi sa urmezi o terapie bazata pe extracte din plante, adreseaza-te medicilor care au competenta in fitoterapie pentru a-ti prescrie remediile potrivite.
Ierburi cu intelepciune...
Batranii, vracii, inteleptii satelor noastre se pare ca stiau cateva din proprietatile plantelor. Aproape fiecare asezare avea, in trecut, o moasa sau o alta persoana cu experienta, care cunostea secretele naturii. Dar nu te poti baza doar pe traditie, ci trebuie sa mergi pe mana evolutiei stiintifice.
Iti este de folos sa stii ca extractul din radacina de iris, adica frumosul stanjenel, este eficient in cazurile de blocaj limfatic, ca vascul alb este prescris adesea in cazurile de cancer, dar nu da sfaturi neavizate altora.
Se stie de la bunici ca ceaiul de coada calului stimuleaza eliminarea in afectiunile renale, iar substantele amare din radacina de gentiana galbena sau de cicoare pot stimula secretia sucurilor digestive si pot favoriza miscarile gastro-intestinale. Dar nu merge pe mana lor fara sa intrebi un medic fitoterapeut.
Uleiurile eterice din plantele labiate, precum rozmarinul sau levantica, prin caldura lor proprie, pot relaxa tensiunile musculare, stimuland irigarea cu sange. Extractul din tulpina, flori si frunze de cimbrisor calmeaza tusea acuta, iar ghimbirul este bun pentru combaterea greturilor si a indigestiei.
Acelasi ghimbir, insa, este contraindicat in greturile matinale, deci nu-l lua dupa ureche. Tot ce trebuie sa stii este ca automedicatia cu plante medicinale nu este recomandata, dar asta nu exclude faptul ca remediile naturale nu sunt eficiente in tratarea unor afectiuni. Si in Romania poti beneficia de consult de specialitate in fitoterapie.
Un curcubeu vindecator
Rosu
culoarea focului, energie care da viata si ajuta la stimularea circulatiei sangelui, la imbunatatirea starii de spirit; faciliteaza regenerarea celulara, mareste tonusul muscular, stimuleaza vointa si curajul.
Oranj
faciliteaza asimilarea calciului in organism, favorizeaza secretia gastrica si digestia, ajuta la asimilarea mai rapida a informatiilor, combate oboseala si creste nivelul de optimism.
Galben
imbunatateste tonusul, stimuleaza sistemul nervos central, influenteaza functionarea normala a sistemului cardiovascular, stimuleaza nervul optic si vederea.
Verde
diminueaza stresul, anihileaza nelinistile, genereaza o stare placuta, ajuta la tratarea insomniilor.
Albastru
creste capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza rege¬nerarea celulara, scade presiunea sangvina. Este o culoare aducatoare de pace si liniste.
Indigo
culoare cu proprietati hipnotizante, ce ajuta la relaxarea simturilor, stimuleaza creativitatea si accelereaza gandirea.
Violet
calmant general, intareste sistemul imunitar, detensionant cardiac, favorizeaza imbunatatirea tensiunii arteriale.
Cromoterapia
Imagineaza-ti viata in alb si negru. De cele mai multe ori, nu constientizezi rolul culorilor in viata ta. De la albastrul ceru¬lui la verdele padurilor sau la galbenul lanurilor de grau, toate aceste culori nu numai ca iti incanta privirea, dar te si ajuta sa-ti imbunatatesti starea fizica si psihica.
Terapia prin culoare, cunoscuta si sub numele de cromotera¬pie, isi are originile bine ancorate in trecut, ea fiind folosita de multe civilizatii stravechi: egipteni, chinezi, indieni. Culorile au propriul lor camp de actiune, produc vibratii cu viteza, ritm si unde diferite, care ajuta la imbunatatirea starilor organis¬mului uman. Asemenea plantelor ce transforma lumina solara in energie prin fotosinteza, corpul uman transforma lumina colorata in diverse vibratii ce-l ajuta in recuperare. Specialistii in culori au studiat efectul benefic al acestora asupra corpului si, astfel, a luat nastere cromoterapia, care utilizeaza toate cu¬lorile spectrului solar ROGVAIV.
Atat in centrele special amenajate pentru cromoterapie, cat si acasa ori in aer liber, oriunde privesti in jurul tau, feeria de culori este dispusa sa-ti imprumute din energii pentru ca tu sa te simti bine. Profita de orice culoare care-ti bucura vazul si lecuieste-ti trupul si sufletul! Iar daca nu stii cum, adreseaza-te specialistilor in cromoterapie.
Medicina antroposofica
Conceptul de medicina care iti merge direct la suflet este utilizat de medicina antroposofica. Potrivit numelui, “anthropos” - om si “sophia” - intelepciune (provenit din limba greaca), omul se afla in centru. Asa ca medicii antroposofi, viata trupeasca si sufleteasca impreuna cu individualitatea omului formeaza o unitate, influentandu-se reciproc. Acesti specialisti tin cont de toate aceste elemente atat in diagnosticare, cat si in terapie.
Medicina antroposofica nu inlocuieste medicina clasica, dimpotriva, este o medicina integrativa care se hraneste din doua surse: din medicina conventionala natural-stiintifica, folosind metodele si rezultatele sale, si din cunostintele spiritual-stiintifice.
Medicina antroposofica vede nu numai boala din om, ci mai ales pe om in boala sa. Ea este practicata in 80 de tari, printre care si Romania. Diagnosticul si constatarile facute de specialistii antroposofi pot fi identice cu cele ale medicilor alopati, insa interpretarea lor integrala poate duce la alte recomandari de tratament.
Miscari speciale, pictura si vorbarie
Una din recomandari este, de pilda, euritmia curativa, un fel de arta a miscarii care are valente curative. Terapeutul lucreaza individual cu pacientul, pe care-l invata niste miscari, iar acesta va trebui apoi sa le efectueze corect de unul singur si care ii vor conferi o stare de bine.
O alta recomandare terapeutica este pictura, care presupune ca bolnavul sa puna mana pe o pensula si sa exerseze simtul culorii in mod activ. Terapeutul poate trasa niste concluzii diagnostice in functie de culoarea folosita in mod special de pacient si de liniile si formele trasate de acesta. In plus, ii poate sugera ce culori sa foloseasca pentru a-si induce stari pozitive.
O alta terapie specifica este aceea prin vorbire, care desi nu se practica in Romania are efecte curative de necontestat. Medicina antroposofica mai utilizeaza si medicamente, dar acestea sunt “acordate pe frecventa” unei anumite boli. Se folosesc diverse preparate din extracte vegetale totale si de origine minerala sau animala.
Produsele antroposofice sunt fabricate in filiale si unitati de productie din majoritatea tarilor europene, precum si in America de Nord si de Sud, in Rusia, Africa de Sud, Egipt, Japonia, Australia si Noua Zeelanda. Medicamentele antroposofice sunt recunoscute in sase state membre ale Uniunii Europene: Austria, Danemarca, Finlanda, Germania, Marea Brita¬nie, Italia si Elvetia.
Medicina antroposofica se practica de peste 100 de ani. Dr. Rudolf Steiner, fondatorul stiintei spirituale antroposofice, impreuna cu dr. Ita Wegman (1876-1943) au elaborat conceptul acestei medicine. Inca din 1921, in Arlesheim, langa Basel (Elvetia), si la Stuttgart (Germania) au luat fiinta primele stabilimente clinice in care s-a pus in aplicare noua procedura medicala.
Biofrecventa poate depista dezechilibrele
Te asezi in fata unui calculator, legat cu niste electrozi la maini si picioare, timp de o ora, iar corpul tau este scanat cu ajutorul biofrecventei. Prin intermediul ei, se pot depista dezechilibrele la nivel energetic din organism, dar se si pot trimite impulsuri electrice acestuia, menite sa corecteze aceste dezechilibre.
Diagnosticarea prin biofrecventa se practica peste tot in lume, inclusiv in Romania, fiind medici calificati sa lucreze cu computerul si sa interpreteze datele transmise de acesta. Sunt mai multe aparate (unul se numeste QMXCI - Quantum Med Xrroid Consciousness Interface System), cu ajutorul carora se pot face peste 250 de investigatii: de la determinari privind cantitatea de vitamine, minerale, aminoacizi, existenta la nivelul fiecarui organ in parte, dar si la nivelul intregului organism, pana la depistarea a 400 de tipuri de alergeni.
Toate acestea, fara sa ti se ia vreo picatura de sange. Metoda este inofensiva, ofera un diagnostic orientativ si poate avertiza asupra unor boli care nu s-au instalat inca in organism, dar sunt pe cale sa-si faca aparitia, oferindu-ti, astfel, posibilitatea sa le preintampini.
!!! Aceasta metoda de investigare medicala a fost testata pentru prima oara pe cosmonautii de la NASA, in urma cu doua decenii.
Comentarii articol (5)