2011 vine cu taieri severe la majoritatea ministerelor. Fericitii cu bani in plus se numara pe degete, titreaza Ziarul Financiar.
Proiectul legii bugetului pentru 2011 a carui principala miza este reducerea cheltuielilor cu 2,2% din PIB - in conditiile in care deficitul bugetar convenit cu FMI pentru anul viitor trebuie redus la 4,4% din PIB - este gata, dar data promovarii sale in Parlament ramane o necunoscuta. Guvernul mai are la dispozitie aproximativ trei saptamani pentru a trece bugetul prin Parlament, in conditiile in care membrii Legislativului ar urma sa intre in vacanta inaintea sarbatorilor de iarna.
Anul viitor, comparativ cu 2010, mai multi bani ar urma sa primeasca ministerele Muncii, Mediului, Agriculturii ºi Transporturilor. La alti ordonatori de credite importanti se inregistreaza taieri de fonduri. Ministerul Sanatatii pierde din sume fata de executia preliminata din 2010, dar ministrul de resort sustine ca, de fapt, inregistreaza o creºtere de 8% fata de alocarea initiala din 2010 (sumele suplimentare s-au dat anul acesta pentru plata arieratelor).
Cum se explica pretul ridicat al carburantilor vanduti in Romania, aflati din Capital.
Lantul de procesare si transport neperformant tine pretul benzinei si al motorinei la valorile actuale. Taxele impuse de stat sunt printre cele mai mici din Europa.
Ultimul raport „Oil Bulletin“ al Comisiei Europene, care ia in calcul preturile cu si fara taxe ale produselor petroliere la data de 15 noiembrie, arata destul de clar ca nu taxele directe si indirecte sunt de vina pentru costul final destul de ridicat al carburantilor din Romania. Astfel, desi dintre cele opt state europene analizate, Romania, Bulgaria si Cipru au cele mai mici preturi finale de vanzare a benzinei „euro-super 95“, in cazul preturilor fara taxe situatia este complet diferita.
Gandul scrie despre Energia verde, factura de 10 miliarde de euro pentru romani.
Consumatorii romani vor suporta costuri suplimentare de zece miliarde euro pentru sprijinirea energiilor regenerabile pana in 2020, pentru care Romania s-a angajat in fata Comisiei Europene.
"Pana in 2020, un procent de 24% din energie trebuie sa fie din surse regenerabile, inclusiv energia termica. Pentru acest procent, pe partea de electricitate, trebuie sa avem cam 40% din energie produsa din surse regenerabile, fata de nivelul actual de 27%. Ce ne doare este ca bugetul este de peste 10 miliarde euro, care vor fi platite de consumatorul roman pentru sprijinirea acestor energii", a afirmat Zoltan Nagy-Bege, director in cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei(ANRE), la un seminar pe teme de energie organizat de revista Business Magazin.
Transporturile nu reuºesc sa cheltuiasca banii UE, informeaza Jurnalul National.
Romania a atras 1,8% din fondurile europene pentru dezvoltarea infrastructurii. “Romania a atras doar 83 de milioane euro din cele 4,6 miliarde de euro, la cat se ridica fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea infrastructurii, insa pentru anul viitor, Ministerul Transporturilor ºi-a propus sa contracteze 1,6 miliarde de euro”, a spus Eusebiu Pistru, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor ºi Infrastructurii.
Pistru a explicat ca in bugetul ministerului pentru 2011 vor exista sume mai mari pentru cofinantarea proiectelor care utilizeaza bani europeni. Oficialul a mai spus ca Romania “a pierdut startul”, neatragand in ultimii doi ani bani europeni pentru dezvoltarea infrastructurii.
Fondul Proprietatea va fi listat la Bursa in mai putin de doua luni , anunta Evenimentul Zilei.
Fondul Proprietatea (FP) va fi listat la Bursa de Valori Bucureºti (BVB) pe 25 ianuarie 2011, a anuntat luni administratorul Fondului, compania de investitii Franklin Templeton.
Conform calendarului de listare, prezentat luni, intr-o conferinta de presa, de managerul de fond, Grzegorz Konieczny, pe 3 decembrie va fi depus prospectul pentru aprobare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), data estimata pentru aprobarea acestuia fiind 22 decembrie, iar pe 23 decembrie va fi depus la BVB prospectul aprobat.
Comentarii articol (0)