"Astazi(n.r miercuri), am instituit declaratia unica pentru contributii sociale si impozit pe venit. Asta ce inseamna, ca de la 1 ianuarie va fi o declaratie unica, care se depune la ANAF, adica la Ministerul Finantelor urmand ca dupa aceea Ministerul Finantelor sa trimita toate datele necesare la Casa de Pensii, la somaj si, in consecinta, sa nu mai fie nevoita persoana juridica sa mearga si sa stea la coada la fiecare dintre aceste case de asigurari de sanatate sau de somaj sau de pensii pentru depunerea de declaratii. Mai mult decat atat, va fi posibil ca aceste declaratii sa fie depuse de acasa, in format electronic, astfel incat persoana juridica sa nu mai fie obligata sa mearga nici macar la Finante pentru a le depune fizic intr-un singur loc, putand face acest lucru de acasa, in format electronic", a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.
"Am adoptat in aceasta zi forma acestei declaratii unice pentru a se pregati cadrul tehnic de implementare a acesteia, urmand ca, contributiile aferente lunii ianuarie sa se plateasca pana in 25 februarie 2011, adica sa existe timp suficient pentru implementarea inclusiv in formula electronica acestei noi declaratii", a explicat premierul Boc.
"Daca faceti un calcul simplu, daca o persoana statea, sa spunem, aproximativ cate o ora la sanatate, o ora la somaj, o ora la pensii, in fiecare luna - trei ore. Aceste ore nu le va mai pierde, ci dimpotriva, acest timp este salvat. Deci, 36 de ore cel putin. Nu va mai sta persoana juridica la coada pentru a depune aceste declaratii. Ele vor fi depuse intr-un singur loc sau in format electronic. Este un pas important pe calea debirocratizarii si simplificarii procedurilor administrative din Romania in vederea sprijinirii mediului de afaceri pe aceasta componenta, asa cum am subliniat, un lucru extrem de important", conchide primul ministru.
Guvernul va modifica in acest sens Codul Fiscal, astfel incat contributiile sociale sa poata fi incluse in actul normativ.
"Prin aceste modificari, se realizeaza un lucru foarte important: se simplifica procedura de stabilire si declarare a contributiilor sociale. Concret, se va stabili foarte precis baza de calcul pentru contributii, iar declararea se face printr-o singura declaratie fiscala, fie electronica, fie persoanele se pot deplasa dar la o singura institutie, la Fisc. Prima declaratie unica se va depune in 25 februarie, pentru ca pentru luna ianuarie declaratiile se depun pana in 25 februarie, ANAF-ul avand obligatia sa faca atat instruirea personalului din teritoriu, cat si intalniri cu persoanele care trebuie sa depuna aceste declaratii, ma refer la contribuabil", a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.
In prezent, legile in vigoare prevad plata urmatoarelor contributii:
- la sanatate, angajatorul plateste 5,2%, angajatul 5,5%;
- la somaj, angajatorul 0,5%, angajatul 0,5%;
- la pensii, angajatorul 20,8%, angajatul 10,5%;
- de asemenea, la Fondul de Garantare pentru plata creantelor salariale, angajatorul plateste 0,25%;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale - angajatorul plateste intre 0,15% si 0,85% in functie de risc;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate e platita de angajator - 0,85%.
- la acestea mai adaugam si impozitul pe venit de 16%.
Comentarii articol (50)