Cu o populatie de 100 de milioane de locuitori si o suprafata care se intinde pe teritoriul a 14 tari (dintre care 8 state membre ale UE), bazinul Dunarii include unele dintre cele mai sarace, dar si o mare parte din cele mai bogate zone ale Europei.
Strategia pentru regiunea Dunarii incurajeaza cooperarea pe termen lung vizand solutionarea problemelor locale, incurajarea dezvoltarii economice, imbunatatirea retelelor de transport si energie, protectia mediului si consolidarea securitatii.
• Dezvoltare economica - suplimentarea investitiilor in educatie si cercetare va duce la eliminarea disparitatilor economice si la imbunatatirea standardelor de viata.
• Transport - unul dintre obiectivele strategiei prevede cresterea cu 20%, pana in 2020, a transportului de marfuri pe Dunare. In prezent, acesta se efectueaza cu o flota invechita, iar volumul marfurilor transportate reprezinta doar 10-20% din volumul transportat pe Rhin. De asemenea, se va pune accent pe dezvoltarea retelelor rutiere si feroviare ale regiunii.
• Energie - conectarea pietelor energiei din regiune va contribui la prevenirea unor eventuale deficiente in alimentarea cu electricitate si combustibil, de tipul celor cu care ne-am confruntat in iernile anterioare. Astfel, va creste concurenta, ceea ce se va traduce si prin reducerea costurilor pentru consumatori.
• Mediu - noile instalatii de tratare a apei vor imbunatati calitatea apei si vor reduce poluarea generata de apele uzate netratate si de ingrasamintele care se scurg in fluviu. Strategia include si proiecte de promovare a tehnologiilor ecologice si a biodiversitatii.
• Securitate - proiectele prevad ameliorarea capacitatii regiunii de a combate crima organizata si de a depista si indeparta minele antipersonal plasate in timpul conflictelor recente cu care s-a confruntat regiunea.
Deoarece nu se prevede suplimentarea finantarii, Comisia isi propune sa utilizeze cat mai eficient sumele disponibile, respectiv 100 de miliarde de euro provenind din Fondul european de dezvoltare regionala. Strategia ar putea fi adoptata de guvernele nationale in prima jumatate a anului 2011.
Statele membre ale UE care fac parte din regiunea Dunarii sunt Germania, Austria, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia, Bulgaria si Romania.
Detalii despre politica regionala a UE aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (6)