Incadrarea pe locuri de munca in conditii deosebite ar putea fi prelungita pana la 1 noiembrie 2011, conform unui proiect de HG elaborat de Ministerul Muncii. Actul normativ ar amana punerea in aplicare a prevederilor conform carora angajatorii sunt obligati sa normalizeze conditiile de munca pana la cel tarziu 31 decembrie 2010, in caz contrar putand fi sanctionati cu oprirea activitatii.
Potrivit proiectului de HG privind modificarea si completarea Hotararii de Guvern nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite, se ofera
angajatorilor care, la data de 31 decembrie 2010, nu detin avizul de reinnoire, posibilitatea pastrarii locurilor de munca in conditii deosebite, pana la data de 1 noiembrie 2011.
Conform Ministerului Muncii, in situatia in care nu se proroga termenul de reinnoire a avizelor prevazut in momentul de fata in HG nr. 246/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, exista posibilitatea ca unitatile care au locuri de munca in conditii deosebite, dar care nu si-au realizat masurile prevazute in planul de prevenire si protectie, sa fie sanctionate contraventional de catre inspectorii de munca si sa se dispuna intreruperea sau suspendarea imediata a proceselor de munca atunci cand se constata o stare de pericol grav si iminent de accidentare sau de imbolnavire profesionala pentru lucratorii care isi desfasoara activitatea in acele locuri.
Totodata, in nota de fundamentare, se face precizarea ca
perioada cuprinsa intre 31 decembrie 2010 si data reinnoirii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza, dupa caz, diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca si cea declarata de catre acestia.
Astfel, realizarea masurilor propuse, presupune in majoritatea cazurilor, achizitionarea de echipamente de munca conforme cu cerintele esentiale de securitate si sanatate in munca sau schimbarea proceselor de productie, care necesita investitii ce nu au putut fi acoperite integral in actualele conditii economice.
De asemenea, proiectul de act normativ elaborat de MMFPS obliga angajatorii sa depuna la Inspectoratul teriorial de Munca raportul medical intocmit de medicul de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor expusi la noxele fizico-chimice si agenti biologici, care au determinat incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, pentru perioada cuprinsa intre data reinnoirii si data de 31 decembrie 2010.
Totodata, angajatorii vor trebui sa depuna la casele teritoriale de pensii dovada depunerii documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrarea locurilor de munca in condtii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca, pana la data de 31 decembrie 2010.
La data de 1 noiembrie 2010, aproximativ 300 de unitati detineau aviz de incadrare in conditii deosebite pentru 2020 locuri de munca. De asemenea, dintr-un total de aproximativ 175.000 de salariati, aproximativ 51.000 sunt incadrati in conditii deosebite. Tot pana la aceeasi data, s-au realizat 8120 de masuri propuse dintr-un numar total de 11.600 propuse la inceputul anului 2010.
Va prezentam in fisier atasat proiectul de HG.
Comentarii articol (2)