Actul normativ modifica si completeaza Hotararea nr. 246/2007 privind metodologia de reinnoire a avizelor de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.
Noua metodologie se aplica numai angajatorilor care detin la data de 31 decembrie 2008 avizul de reinnoire si care nu au realizat pana la aceasta data masurile necesare in vederea normalizarii conditiilor de munca.
Potrivit actului normativ, reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite se acorda de catre inspectoratul teritorial de munca in baza planului de prevenire si protectie revizuit, care sa asigure imbunatatirea nivelului securitatii si al protectiei sanatatii lucratorilor.
Planul trebuie sa cuprinda masuri si actiuni esalonate pe intreaga perioada, astfel incat, pana cel tarziu la data de 31 decembrie 2009, locurile de munca sa se incadreze in conditii normale. De asemenea, planul de prevenire si protectie trebuie sa contina atat masurile ramase restante cat si alte masuri necesare normalizarii conditiilor de munca.
Hotararea adoptata stabileste si alte documente necesare pentru reinnoirea avizului, respectiv:
- raport medical intocmit de medicul de medicina muncii privind starea de sanatate a lucratorilor expusi la noxele fizico-chimice si agenti biologici, care au determinat incadrarea locurilor de munca in conditii deosebite, pentru perioada cuprinsa intre data reinnoirii si data de 31 decembrie 2008.
- dovada depunerii la casele teritoriale de pensii a documentului prin care s-a obtinut reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite si a listei cuprinzand categoriile profesionale care lucreaza in aceste locuri de munca pana la data de 31 decembrie 2008.
Pana in prezent, reinnoirea avizului se facea doar pe baza solicitarii de reinnoire a avizului, a buletinelor de determinari de noxe profesionale si a planului de prevenire si protectie revizuit.
Potrivit hotararii, aceste documentele pot fi depuse la inspectoratul teritorial de munca in termen de maximum 60 de zile de la data solicitarii de reinnoire a avizului, si nu in termen de maximum 120 de zile, asa cum prevedea HG nr. 246/2007.
Perioada cuprinsa intre 31 decembrie 2008 si data reinnoirii avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite constituie stagiu de cotizare in conditii deosebite de munca, pentru care angajatorii datoreaza, dupa caz, diferenta dintre cota de contributie de asigurari sociale pentru conditii deosebite de munca si cea declarata de catre acestia.
O alta prevedere stabileste ca locurile de munca, activitatile si categoriile profesionale incadrate in grupele I si a-II-a de munca pana la data de 1 aprilie 2001 sunt considerate activitati desfasurate in conditii deosebite. Exceptie fac activitatile care, conform Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, sunt prevazute ca fiind activitati desfasurate in locuri de munca in conditii speciale.
Potrivit hotararii adoptate in sedinta de miercuri, dupa trecerea a 6 luni de la prelungirea termenului, Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, impreuna cu autoritatile competente, va elabora un raport privind realizarea masurilor pentru reinnoirea avizului de incadrare a locurilor de munca in conditii deosebite.
Peste 75.000 de angajati lucreaza in conditii deosebite de munca
Prin HG nr.246/2007, perioada de valabilitate a avizelor reinnoite a fost fixata pentru data de 31 decembrie 2008, insa s-a constatat ca numerosi angajatori sunt in curs de realizare a programelor de normalizare a conditiilor de munca.
In prezent, situatia locurilor de munca incadrate in conditii deosebite este:
- numar de societati ce detin aviz de incadrare in conditii deosebite - 427;
- numar de locuri de munca incadrate in conditii deosebite - 3021;
- numar de lucratori incadrati in conditii deosebite - 75843.
Comentarii articol (0)