Studiul intitulat Aftershock: five challenges for an industry in hostile territory analizeaza modalitatea prin care punctele forte ale modelului bancar folosit in Europa continentala, in special structura functionala, cultura si viziunea managementului, sunt esentiale in trecerea cu succes de perioadele dificile. Studiul are ca principale subiecte:
1. Gestionarea activitatii multi-jurisdictionale: Una dintre provocarile cu care se confrunta bancile va fi ca operatiunile lor trebuie sa fie in acord nu doar cu reglementarile fiecarei piete nationale in care sunt active, ci si cu dinamica internationala definita de cu totul alte reguli. Pentru a atinge cele doua obiective, stabilitatea si diversitatea veniturilor, aspectele de reglementare vor trebui sa devina o prioritate si sa nu fie luate in calcul doar pentru conformare. Ele trebuie definite in raport cu riscurile reale si cu nevoile comerciale pentru a evita conflictul dintre nevoile pietei si reglementarile impuse.
2. Aprofundarea cunoasterii pietei europene pentru identificarea de oportunitati: In ciuda faptului ca este adesea asociat cu furnizarea de servicii financiare pe scara larga sau integrat, diferente importante continua sa se dezvolte in Europa iar termenul de "model bancar al Europei continentale" ("continental banking") trebuie folosit cu precautie. O serie de banci internationale angrenate in mai multe piete considera ca avantajul competitiv este diferentierea prin acordarea unei atentii sporite caracteristicilor unice ale fiecarei jurisdictii si capacitatea de a asigura o continuitate in toate pietele in care opereaza.
3. Leadership-ul pe termen lung si lupta impotriva culturii bonusurilor: O structura functionala puternica, independenta si transparenta alaturi de o strategie pe termen lung pentru conducere si programele de stimulare vor ajuta procesele de schimbare a institutiilor, vor creste increderea in organizatii si in piata. O regandire completa a modelelor de compensare va rezulta probabil din mixul creat de masurile de reglementare din domeniul public si inovatiile din domeniul privat. Daca aceasta schimbare nu va avea loc, comerciantii isi vor asuma inevitabil riscuri mai mari pentru a genera castiguri in crestere.
4. Produse mai simple, focusate pe clienti: Sectorul se va orienta catre un model bazat pe nevoile clientilor, sprijinind produse mai putin exotice si complexe, usor de inteles si utilizat. Un exercitiu pe care va trebui sa-l faca toate bancile este de a evalua produsele existente si de a decide care au cele mai mari sanse de supravietuire si care ar trebui eliminate din portofoliu, mai ales in contextul unui nou val de reglementari care va intra in vigoare in viitorul apropiat.
5. Pregatiri pentru consolidare si concurenta acerba. Numeroase banci intrevad o revigorare a pietei de fuziuni si achizitii iar unul dintre motoare poate fi modificarea setului de reglementari privind adecvarea capitalului care va exercita presiune asupra bancilor mai mici. Tranzitia de la ceea ce a fost recunoscut ca fiind o piata de oligopol si ostila la un mediu mai echilibrat este bine primita de majoritatea institutiilor.
"DLA Piper consiliaza in mod constant institutii financiare din toata Europa si avem astfel o vedere de ansamblu care ne permite sa studiem modelul bancar continental. Au fost facute numeroase studii cu privire la istoria si cauzele crizei financiare iar noi ne-am propus sa invatam din aceste lectii, sa privim spre viitor si sa aplicam concluziile trase de acum inainte. S-au purtat numeroase discutii cu privire la similitudinile si diferentele dintre modelul bancar anglo-saxon si cel din Europa continentala. Am vrut sa depasim acest punct si sa identificam noile tendinte de urmat in sistemul bancar din Europa", au declarat Monica Georgiadis (foto stanga) si Sabin Volciuc-Ionescu (foto dreapta), coordonatorii departamentului de finantari si proiecte din cadrul DLA Piper Dinu SCA Romania.
DLA Piper a realizat acest studiu pe parcursul a trei luni de zile, intervievand lideri din sectorul de business din toata Europa. Opiniile si analizele lor reprezinta principala sursa de documentare.
Comentarii articol (1)